Medi ambient

L'Alt Empordà rep les pitjors conseqüències del temporal

Van ser torrencials durant el matí i les inundacions van afectar sobretot la conca del Llobregat d'Empordà

Va ploure fort a tota la demarcació, els rius es van desbocar i la mala mar es va endur platges

L'octubre és el mes en què històricament hi ha més inundacions a les comarques gironines. Els aiguats es concentren a la tardor, i la catàstrofe que es va viure el 1970, sobretot a Girona, data precisament de l'11 i el 12 d'octubre, ara just fa 40 anys. Complint aquesta estadística, el temporal va començar tal com s'havia anunciat, diumenge a la matinada. I com ha passat al llarg de tot l'episodi, les pluges més intenses a la demarcació van ser a la part nord, a les comarques més properes als Pirineus, les Salines, les Alberes i el cap de Creus, amb valors d'entre 70 i 140 litres per metre quadrat. Ahir, l'aiguat es va concentrar a la vessant més nord-oriental, amb 60 l/m² en dues hores que van anar a parar al Llobregat d'Empordà. El riu va créixer espectacularment, i va ser el que va provocar els danys més importants, sobretot a la Jonquera, on va arrossegar diversos vehicles i es va desbordar. El riu va arribar a portar 360 m³ per segon a Peralada, un cabal excepcional. El Manol també va superar els 100 m³/s a Santa Llogaia, i la Muga es va situar a l'entorn dels 250 m³/s a la desembocadura, a Castelló d'Empúries. Tot i la quantitat d'aigua caiguda i la força amb què baixaven els rius, no hi va haver danys importants. Les principals afectacions van ser viàries, ja que es van haver de tallar algunes carreteres locals de Cabanes, Vilabertran i Sant Climent Sescebes, i d'altres de més transitades com ara l'N-260 a Colera i la C-260 entre Figueres i Roses. A Agullana es va haver de donar pas alternatiu per l'N-II.

El Fluvià i el Ter

Les precipitacions més importants al llarg de tot el temporal van ser, però, a la Garrotxa i al Ripollès, si bé van ser més regulars entre diumenge i ahir. Els rius també van portar molt més cabal del que és habitual però sense provocar desperfectes importants. El Fluvià també va créixer per sobre dels 15 m³/s, una xifra que dobla el seu cabal mitjà, però que queda molt lluny de l'espectacularitat de la conca de la Muga.

Respecte del Ter, la crescuda també va ser molt destacable, ja que des de dissabte es va desembassar Susqueda i va arribar a un cabal màxim de 87 m³/s a Girona. Ahir, però, es van tornar a deixar anar quantitats menys importants d'aigua, i el cabal va anar minvant fins a situar-se per sota dels 50 m³ per segon.

Els aiguats, però, van ser constants a tota la demarcació. De l'Alt Empordà, les precipitacions es van anar desplaçant cap al sud, i al migdia van afectar el Gironès, algunes zones de l'interior de la Selva i del Baix Empordà, amb xàfecs de més de 20 l/m² en mitja hora. En general, però, les quantitats acumulades van ser superiors diumenge, si bé ahir els Bombers van haver de fer uns 40 serveis a per treure aigua de baixos i garatges inundats.

Grans onades

L'altre gran efecte de la llevantada va ser el temporal marítim, que va portar onades de fins a 8 metres a Roses. El mar va ocupar passejos i platges sense miraments, i per exemple a Roses les onades es van endur tota la sorra que s'havia abocat abans de l'estiu a la platja. L'Estartit i Platja d'Aro també en van resultar afectades. De fet, el temporal de mar va fer desaparèixer un home a Cotlliure, en la que va ser la pitjor conseqüència del dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.