El pla de gestió de la zona etnològica de Calonge i Vall-llobrega aposta per les rutes temàtiques de senderisme

Presenten l'informe que marca les bases de preservació i promoció de l'espai

Els pagesos de Calonge i Vall-llobrega agrupats en la Fundació Remença XXI van presentar ahir els resultats de la primera fase del pla de gestió de la zona d'interès etnològic. L'informe ve a ser un catàleg base en què s'enumeren els elements que formen part del patrimoni natural, paisatgístic, agrícola, històric i cultural de la ZIE. A més, marca el procediment a seguir tant pel que fa al pressupost com a la promoció per al desenvolupament i la gestió de la futura zona de protecció. En aquest sentit, l'informe, redactat per l'àrea de Territori i Paisatge de la Fundació Caixa Catalunya, marca com un dels objectius l'aprofitament de l'espai per crear noves rutes de senderisme i de cicloturisme. Aquests itineraris temàtics, que tindrien el patrimoni vitivinícola com a base fonamental, esdevindrien activitats lúdiques importantíssimes per a l'arribada de turisme de qualitat i desestacionalitzat. L'educació mediambiental respecte a la biodiversitat de l'espai i la sensibilització ecològica són part del marc d'actuacions establertes en aquest pla de gestió.

Memòria històrica

La zona d'interès etnològic, que actualment té atorgada una protecció provisional per part de la conselleria de Cultura, eleva a patrimoni etnològic de Catalunya una sèrie d'aspectes tangibles i intangibles relacionats amb l'ofici de pagès i la seva forma de vida tradicional, lligada a la terra. L'objectiu dels pagesos amb la declaració de la ZIE és preservar les tradicions ancestrals i lluitar perquè la memòria històrica no es perdi. La ZIE engloba els masos i les cases de pagès semiagrupades de Calonge i Vall-llobrega on la pagesia continua treballant de manera tradicional.

PUNTS CLAU

Preservació cultural i patrimonial
El pla inclou la possibilitat de recuperar les masies com a centres d'agroturisme. També s'estableixen actuacions per tal de preservar i restaurar les estructures historicoculturals de la ZIE.
Activitat agrícola dels pagesos
En l'informe es planteja reforçar i reintroduir aquelles tècniques de cultiu de valor etnològic, així com la potenciació i preservació de les varietats au- tòctones de la zona, i zones de cultiu experimental.
Promoció dels productes i de la zona
En l'estudi es remarca la necessitat de crear un distintiu per identificar els productes procedents de la ZIE. Així mateix s'hi planteja la creació d'un centre de recepció i gestió de visitants.
Potenciar les bones pràctiques
S'editaria un catàleg amb la relació de pràctiques tradicionals respectuoses amb el medi ambient.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.