medi ambient
L'Alt Maresme no paga a temps la gestió de la brossa
Dels quatre pobles que la integren, només Malgrat de Mar compleix, la resta tenen pendents prop de 700.000 euros de deute
Els ajuntaments es plantegen suspendre la recollida de l'orgànica per inassumible
Pineda, Palafolls i Santa Susanna tenen un deute acumulat de 700.000 euros amb la Mancomunitat de Gestió de Residus Sòlids Urbans, de la qual formen part amb Malgrat de Mar. En aquest municipi s'ubica la planta de transferència on aboquen la brossa tots els camions, que, posteriorment, s'envien a les instal·lacions que el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme té a Mataró. El retard en el pagament de les quotes corresponents, que en el cas d'un dels municipis és de molts mesos, ha provocat que es generi una situació greu en l'entitat que pot acabar afectant tant els treballadors dels de la mancomunitat com els proveïdors.
Arguments
El toc d'alarma l'ha donat l'alcaldessa de Malgrat de Mar i alhora presidenta de la mancomunitat, Conxita Campoy (PSC). “Som perfectament conscients de la magra situació econòmica que viuen els ajuntaments, però es tracta de complir amb uns convenis que es van signar en el seu dia i que ara no es compleixen”, apunta Campoy.
Per la seva banda, els tres alcaldes afectats coincideixen a destacar que fan mans i mànigues per resoldre el retard en el pagament de les quotes de la brossa. Xavier Amor (PSC) insisteix que Pineda ha estat molt curosa a complir l'acord i que el deute que arrossega “és puntual i ja s'ha donat l'ordre pertinent perquè s'abonin els diners”. L'alcalde de Palafolls, Valentí Agustí (PSC), afegeix que el seu municipi ja ha trobat la fórmula per posar-se al corrent dels pagaments. En el cas de Santa Susanna, l'alcalde, Josep Monreal (CiU), apunta que ja s'ha eixugat part del deute acumulat del municipi, però que afronten la resta “amb moltes dificultats”. En qualsevol cas, la presidenta de la mancomunitat alerta que si es tracta d'un fet puntual, l'entitat se'n pot sortir sense gaires problemes, però que “la situació real és una altra i la quota s'ha de pagar cada mes i és molt probable que hi tornin a haver endarreriments”.
L'acumulació de deute a la Mancomunitat de Residus Sòlids Urbans de l'Alt Maresme ha destapat un altre debat: l'obligació que tenen aquests municipis per llei d'implantar la recollida de la fracció orgànica abans de final d'any. Tots els consistoris són conscients del gran esforç econòmic que representa engegar el procés i que el nou sistema comportarà un increment en la partida destinada a la gestió de la brossa.
Valentí Agustí és qui ho té més clar: Palafolls no implantarà la recollida de la fracció orgànica als domicilis, de moment. “Hem d'acabar de decidir-ho entre tot el govern, però si ara ja ens costa assumir el cost de la brossa, com en podrem pagar el previsible augment?”, es pregunta. El seu homòleg pinedenc també es planteja dubtes sobre la imminent posada en marxa del sistema. “La campanya de conscienciació a la ciutadania es farà al novembre, però hem d'acabar de parlar de com aplicarem la recollida”, considera. D'altra banda, Josep Monreal també admet: “A Santa Susanna apurarem fins a l'últim moment, tot i que hem gestionat els ajuts i les subvencions per al material de promoció com han fet els altres municipis”.
Problema de fons
Conxita Campoy, que en l'última reunió de la mancomunitat va plantejar demanar una moratòria a la Generalitat per retardar la implantació de la recollida de la FORM, va més enllà. “El mateix sistema de tractament dels residus orgànics planteja dubtes, perquè independentment dels beneficis pel medi ambient, que ningú no discuteix, ens trobem amb uns resultats que no compensen l'esforç que reclamen. O és que la major part del producte final tractat no acaba emmagatzemat perquè ningú no sap què fer-ne?”, diu i afegeix: “Cal una reflexió objectiva i adequada a la realitat”.