medi ambient
L'Alt Maresme aposta per una moratòria per a l'orgànica
La Mancomunitat de Residus Sòlids Urbans és a punt de plantejar la petició formal a la Junta de Residus de Catalunya
El principal és l'adequació per recollir la nova fracció a la planta de Malgrat triga més del previst
El viacrucis de la recollida de la fracció orgànica a la ciutadania de l'Alt Maresme –Pineda, Malgrat, Palafolls i Santa Susanna– continua. Després del toc d'alerta d'aquests municipis sobre la complexitat i la falta de recursos per aplicar el sistema, obligat per llei, ara des de l'entitat que els aglutina pel que fa a la gestió dels residus ja es planteja fer una petició formal a la Junta de Residus perquè els concedeixi una moratòria. La presidenta de la Mancomunitat de Residus Sòlids Urbans i alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy (PSC), assegura que en l'última reunió celebrada amb els seus homòlegs el tema es va posar sobre la taula. “Demanar un ajornament en l'aplicació de la recollida de la fracció orgànica és una decisió raonada, perquè la situació que se'ns planteja és molt complicada”, explica Campoy. De fet, el primer escull que cal resoldre és acabar les obres de condicionament de la planta de transferència de Malgrat, lloc on els camions haurien d'abocar la fracció abans de traslladar-la cap a Mataró. “Ens hem trobat amb més problemes dels previstos a l'hora de construir la tolba que ha de recollir el material”, precisa l'alcaldessa. A aquest argument, el més evident, se n'hi afegeixen d'altres: un cost elevat del servei que molts ajuntaments veuen com a excessiu i inassumible i una reflexió profunda sobre el model implantat de recollida selectiva i la seva efectivitat en l'aspecte econòmic.
En qualsevol cas, la petició de moratòria en la recollida de la deixalla orgànica és a punt d'arribar a la taula dels responsables de la Junta de Residus. “Esperem que la tinguin en compte”, diu Campoy.
L'organisme que gestiona els residus en l'àmbit català és prou contundent: la llei s'ha de complir i des del mes de gener passat és obligatori fer la recollida de la fracció orgànica a tots els municipis. Fonts de la Junta de Residus asseguren que, tot i conèixer la situació dels últims pobles del nord del Maresme que encara no han fet els deures, no han rebut cap petició formal demanant ajuda. “És en el marc del pla de desplegament de la recollida selectiva de la fracció orgànica de residus municipals (FORM), impulsada per Departament de Medi Ambient i Habitatge, on s'ha de demanar la modificació de la normativa establerta i, de moment, no n'hi ha hagut cap”, destaquen les mateixes fonts. Tot i això, apunten que la Junta de Residus “està oberta a escoltar les particularitats i les problemàtiques de cada municipi en aquest àmbit i a estudiar l'aplicació de l'excepcionalitat si els arguments són vàlids”