L'Ebre protesta contra l'MTC quan falta poc per al 28-N
Unes 2.000 persones es manifesten a Ascó perquè el nucli no albergui el magatzem temporal centralitzat de residus nuclears
La CANC demanarà no votar els partits que no han signat el compromís de rebutjar-lo
Un missatge directe i sense matisos: “No al cementiri nuclear”. Aquest va ser el lema de la pancarta que va encapçalar ahir una altra manifestació a Ascó en contra de la possible ubicació del polèmic magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus d'alta radioactivitat a la població. Amb un grup de grallers al capdavant que es va ocupar de marcar l'avenç de la protesta, aquesta va arrencar a les dotze del migdia al casal municipal, va continuar pels principals carrers del centre i es va enfilar fins a la plaça de l'Església. Els membres de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC), que van ser els convocants de l'acte, van mostrar la seva satisfacció pel nombre de persones que es va afegir a la mobilització i que va ajudar a engrandir el clam unitari per evidenciar que la instal·lació no té un consens territorial. Però com ja és habitual, les xifres pel que fa a l'assistència no van quadrar, i hi va haver el ball de dades de sempre: des de l'organització es van comptabilitzar uns 2.000 manifestants, els Mossos parlaven de 700, i l'Ajuntament es va referir a tan sols 350 persones.
“Volem una Ribera neta”
A només uns metres de la capçalera de la manifestació, un dels col·lectius que destacava era el sindicat Unió de Pagesos, els integrants del qual van exhibir un cartell en què es llegia “Cap agressió més al territori; volem viure de la terra”. Just darrere seu, destacava una altra pancarta que indicava “Catalunya diu ‘no gràcies' al cementiri nuclear”, i que la duien i encapçalaven representants polítics de diferents colors: ERC, ICV-EUiA, Reagrupament i Solidaritat Catalana, que fins ara són les formacions que han signat un compromís amb la CANC en contra del cementiri nuclear.
D'altra banda, durant el recorregut es van poder sentir diverses consignes, com ara “Alcalde d'Ascó, Catalunya diu que no”, “Vila d'Abadal, marxa tu i en Vidal”, o la de “No volem ser l'abocador d'Espanya. Volem una Ribera d'Ebre neta”, “Visca la terra, mori el mal govern” o “L'alcalde d'Ascó, de cap al reactor”.
Ja a la plaça de l'Església, van iniciar els parlaments Roser Vernet, activista implicada en diversos moviments socials del territori, que va denunciar que “la classe política del país no és capaç de fer valer la resolució que va aprovar el Parlament en aquesta legislatura, en la qual es rebutjava la ubicació de l'MTC en qualsevol municipi de Catalunya”. Va seguir el fil d'aquestes paraules el coordinador territorial d'Unió de Pagesos a l'Ebre, Joan Montesó, el qual va aixecar els ànims repetint amb convicció que “No passaran”, i en la part final del seu discurs va recordar que per a les eleccions del 28-N al Parlament queden només tres divendres i en aquest temps el Consell de Ministres podria anunciar la ubicació del magatzem.
“Cortina de fum”
L'encarregat de tancar la tanda de parlaments va ser el portaveu de la CANC, Sergi Saladié, que va advertir que els darrers moviments del govern espanyol han volgut fer creure que Ascó no és el candidat predilecte per instal·lar el cementiri nuclear: “L'informe tècnic fet pel Ministeri d'Indústria que situa Zarra com a primera opció i Ascó com a segona s'ha utilitzat com una autèntica cortina de fum. Es tracta d'un document polític disfressat d'informe tècnic que busca desmobilitzar la ciutadania de Catalunya, treure el tema del cementiri de la campanya electoral i guanyar temps per prendre la decisió després dels comicis al Parlament.
Madrid espera la configuració d'un nou govern per tal de negociar la ubicació de l'MTC a Ascó. Si realment l'opció fos Zarra, el Consell de Ministres espanyol ho hauria d'haver dit abans de la campanya electoral per deixar tranquils José Montilla i Artur Mas”. Saladié, a més, va lamentar que ni convergents ni socialistes hagin firmat el compromís amb la CANC en contra del cementiri ni tampoc hagin inclòs el seu rebuig a la instal·lació en el seu programa electoral. En vista d'aquest posicionament “insuficient”, la coordinadora iniciarà una campanya per demanar a la ciutadania que no voti els partits que no hagin refusat “de manera clara i per escrit” el cementiri nuclear.
La manifestació, en canvi, va tenir la participació del secretari general d'ICV i candidat a la presidència de la Generalitat, Joan Herrera, i del president d'ERC i també candidat, Joan Puigcercós. L'ecosocialista va qualificar “d'escàndol” el fet que, després que totes les institucions de Catalunya s'hagin pronunciat en contra de l'MTC, el govern espanyol encara no hagi decidit el seu emplaçament. I, per la seva banda, el republicà va criticar “l'acte de cinisme que vivim amb CiU i el PSC”: “Tant Mas com Montilla consideren que hi ha d'haver aquest abocador, però no volen assumir responsabilitats i juguen amb l'ambigüitat”.