La instal·lació d'una planta d'escòries a Dosrius topa amb l'oposició veïnal
La plataforma adverteix que l'activitat pot ser una font de contaminació i el govern local ho nega
Els veïns de Dosrius tornen a estar en peu de guerra amb l'Ajuntament. Aquesta vegada perquè a la pedrera d'en Busqué s'hi vol instal·lar una planta on es tractaran les escòries de la incineradora. Una activitat que fins al 2005 es desenvolupava a Mataró i que en els últims anys es va traslladar a les Franqueses del Vallès. Associacions de veïns i propietaris i l'AMPA de l'escola El Pi han constituït una plataforma cívica que s'oposa al projecte. «La gent que va a viure a Dosrius dóna valor a l'entorn natural i pensem que la instal·lació d'aquest abocador va en contra d'aquest model de poble», explica un dels membres de la plataforma, Albert Llop, que també alerta del risc sanitari que pot comportar aquesta activitat. De fet, una de les principals pors que hi ha és que el tractament d'aquests residus, que consisteixen a recuperar les escòries que queden després de cremar la brossa i obtenir un producte que serveix de base per asfaltar carrers, és que sigui una font de contaminació. A més, critiquen que l'Ajuntament hagi decidit tirar pel dret i no hagi engegat cap procés participatiu sobre si és convenient disposar d'aquesta planta. «Amb l'objectiu de suplir la manca d'informació hem convocat per diumenge un acte per explicar la nostra posició», va explicar Llop.
En aquest sentit, l'alcalde de Dosrius, Josep Jo, ha decidit precisament obrir el debat i es crearà una comissió amb les entitats perquè hi hagi la màxima informació possible de l'activitat i perquè faci el seguiment de la construcció de la planta. Com a mostra de la cura i el control que tenen aquestes instal·lacions, Jo destaca que perquè la Generalitat hi doni el vistiplau el projecte ha de passar per «set departaments». A banda, d'insistir que l'activitat no és contaminant i que el tractament de les escòries es farà a dins d'unes naus industrials tancades i aïllades, l'alcalde va puntualitzar també que no es tracta de cap abocador i que l'objectiu és tornar a utilitzar, com a material de construcció, aquests residus. A més, Jo també va reconèixer que si aquesta activitat s'instal·la a Dosrius generaria uns ingressos anuals que podrien representar un 10% de l'IBI que es recapta a tot el municipi.
Una mica per a tothom
ANDREU MASLa història no és nova. No és el primer cop que sorgeix una plataforma d'entitats o de veïns contraris que els portin «la merda a casa». El problema és no voler entendre que, de merda, n'hi ha d'haver una mica per a tothom. Els equipaments s'han de repartir pel territori. Si trobem bé que ens posin al municipi una biblioteca o un poliesportiu també hem d'entendre que en el bombo de la loteria hi pot haver un abocador de residus. Ara bé, el que s'ha de defensar –abans que ningú, l'administració municipal– és que aquest espai estigui al màxim d'adequat a la normativa i que no sigui agressiu amb el medi. Si a més serveix per regenerar una pedrera, millor que millor.