Medi ambient

El magatzem individual de residus d'Ascó val 16 milions i ja corre pressa

Pendent dels permisos, hauria d'estar operatiu la tardor del 2012, en què la piscina d'Ascó I ja s'haurà saturat

La central nuclear d'Ascó necessita un magatzem temporal individual (MTI) de residus per continuar operant més enllà del 2012. “Si no, haurem de parar”, alertava el director general d'ANAV, José María Grávalos. L'MTI costa 16 milions d'euros i és una llosa de formigó a l'aire lliure per dipositar-hi els residus en contenidors preparats. Cadascun dels contenidors costa un milió addicional, però Grávalos, en considerar l'MTI una solució de transició cap al magatzem temporal centralitzat (MTC), creu que amb “dos o tres” contenidors n'hi hauria prou. ANAV facturarà el cost a l'empresa pública que gestiona els residus, Enresa. Els ecologistes sempre han denunciat que es pagui amb diners públics la solució a un problema generat per la producció dels gegants elèctrics, però ANAV sosté que són aquestes elèctriques les que paguen la gestió del combustible gastat des del 2005, “en què el cost dels residus es va deixar de traslladar al rebut de la llum”. “Aquests 16 milions ja els hem pagat”, va matisar el director de la central d'Ascó, Cèsar Candàs.

En el rerefons, hi ha l'espera de la resolució del controvertit procés per designar una seu de l'MTC, a què aspira Ascó i que permetrà guardar tot el combustible irradiat de totes les centrals de l'Estat. Ara aquests residus s'acumulen a les piscines de les plantes i la d'Ascó I és a tocar de la saturació. Al març de l'any que ve es farà la recàrrega de combustible d'aquest grup i els residus que s'extreguin del reactor encara es podran apilar a la piscina, però en la següent aturada, cap a l'octubre del 2012, això ja no seria possible. Per això, tenint en compte que l'MTC no estarà disponible si més no abans del 2015, Ascó necessita disposar d'un MTI. L'obra en si mateixa no trigaria a fer-se més de dos mesos, però ANAV necessita que durant l'any que ve es desencalli el vistiplau de les administracions: el permís municipal d'obra, el llum verd de part del CSN i l'aprovació de la declaració d'impacte ambiental de part del Ministeri de Medi Ambient. A Vandellòs tenen una mica més de marge, ja que a la piscina hi ha espai disponible fins al 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.