Medi ambient

energia

Interrogants sobre el gran parc termosolar català

Els promotors es replantegen el projecte de les Borges Blanques arran de la limitació en les primes per al sector que ha fet el Ministeri d'Indústria

El retard en l'inici de les obres causa “incertesa”

Comsa Emte i Abantia, els promotors de la planta de generació d'energia termosolar a les Borges Blanques, “estudien la viabilitat” de la instal·lació, segons han assenyalat fonts de Comsa. Aquesta inversió de 130 milions es va fer pública a finals del 2009, quan havia de començar a construir-se la planta, de 22,5 MW (megawatts). La societat Termosolar Borges ja n'ha aconseguit tots els permisos. Abans de l'1 de gener del 2013 hauria d'entrar en funcionament, si no vol perdre la concessió d'Indústria, però els promotors pretenien tenir-la enllestida abans del 31 de desembre del 2012. La central és l'única termosolar que té l'autorització del Ministeri d'Indústria per implantar-se a Catalunya durant els propers anys.

El Consell de Ministres va aprovar, el passat 3 de desembre, la nova regulació per a les energies eòlica i termosolar, amb l'objectiu d'estalviar 1.100 milions fins al 2013 en primes a aquestes renovables. En el cas de la termosolar, només hi podran aspirar el segon any de funcionament, es posa un límit a les hores amb dret de prima i es retarda la posada en marxa dels projectes presentats el juny del 2009. Indústria va autoritzar la planta catalana el desembre d'aquell any. Tot i que la patronal del sector està “raonablement satisfeta” amb el decret, negociat durant aquest estiu, els promotors de la planta de les Borges estan fent números. “Els socis i els bancs estan fent una nova anàlisi del projecte. La voluntat és tirar-lo endavant, però és necessari estudiar-ho”, han dit.

Caldrà veure de quina manera acaba afectant la retallada de primes –i, per tant, de la rendibilitat a curt termini– a la planta de les Borges, que és de gran envergadura. Comsa assegura que “el projecte termosolar continua igual, però potser hi ha canvis a la planta de biomassa”, prevista dins la instal·lació. El calendari d'inici de les obres es podria fer públic les properes setmanes. La biomassa i el gas natural faran funcionar les turbines que produeixen l'electricitat quan no faci sol. La planta, situada a la partida dels Massos –envoltada pel terme de Juneda– estarà a tocar de la línia d'alta velocitat ferroviària. L'energia es transmetrà a la xarxa en una subestació situada a Juneda.

Igual que la fotovoltaica, l'energia termosolar prové del sol. Els rajos són captats per col·lectors, similars a grans “miralls”. L'escalfor genera vapor, que serveix per produir electricitat. A diferència de la fotovoltaica, l'energia termosolar es pot emmagatzemar i es considera una de les renovables amb un futur més prometedor.

50.000
tones anuals de CO2 és l'estalvi d'emissions a l'atmosfera previst per la producció elèctrica de la planta.
130
milions
és la inversió inicial per a la planta, molt més dels 90 milions que es van destinar a l'aeroport d'Alguaire.
80
hectàrees
o camps de futbol és la superfície anunciada per a la instal·lació, que constarà de 336 col·lectors solars.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.