Medi ambient

opinió

L'empastifada eòlica continua

“L'energia eòlica s'està carregant alguns dels millors espais verges del sud. I per a què? Quan tancaran les nuclears?”

La Terra Alta està sent empastifada de parcs eòlics i línies d'alta tensió. També li toca a la Conca de Barberà, la Ribera d'Ebre, el Baix Camp, el Priorat, el Segrià, les Garrigues... Prompte la separació entre les províncies de Tarragona i Lleida serà alguna cosa més que una ratlla a un paper. Seran un quasi continu d'aerogeneradors amb les seues corresponents línies d'alta tensió.

La implantació eòlica a Catalunya s'està fent ben malament en els darrers deu anys. El primer error greu ja va sortir amb el primer mapa eòlic del 2002, que definia tres colors, on al blanc es podien construir quasi lliurement parcs eòlics, al groc la seua construcció estava condicionada a més restriccions ambientals i, finalment, el roig, on hi havia prohibició d'implantació de parcs eòlics. El que va acabar passant és que les zones en groc van acabar sent zones amb quasi lliure implantació de parcs, amb declaracions d'impacte ambiental que realment restringien molt poc la construcció de parcs. Un exemple d'estos parcs és el d'Aligars, entre el Baix Ebre i la Terra Alta, especialment impactant, ja que es vol construir a una zona de gran valor ambiental, molt poc accessible, i on les línies d'alta tensió han de creuar zones protegides.

Però el desastre ha continuat. No només no van paralitzar alguns parcs eòlics fortament impactants, sinó que van continuar donant llicències per a fer-ne de nous. Va ser més de lo mateix. Un altre error va ser el decret de Zones de Desenvolupament Prioritari o ZDP. En estes zones, al costat d'on ja hi havia parcs en construcció o en tramitació, s'ha obert la porta a la proliferació eòlica sense problemes, la qual cosa va molt bé a les empreses eòliques, algunes de les quals no tenen cap escrúpol a trinxar el territori. Això va voler dir més massificació a zones com la Terra Alta ja que, després de construir l'actual barrera de més de 30 quilòmetres de màquines, la resta de l'altiplà terraltí podrà ser inundat per més aerogeneradors sense problemes.

Abans d'aprovar el decret de ZDP, la Federació d'Ecologistes de Catalunya de la qual formem part la majoria de grups ecologistes de Catalunya, havia d'entrevistar-se amb els polítics que havien de portar a terme este decret. I la gota que va fer vessar el got va ser que el decret de ZDP va sortir el dia abans de la nostra reunió amb el Departament d'Economia i Finances, artífex del decret de ZDP. Evidentment, ja no vam acudir a la reunió.

Avui en dia, l'energia eòlica tot soleta s'està carregant alguns dels millors espais verges del sud de Catalunya. I per a què? Tinc preguntes: Quan començaran a tancar centrals tèrmiques i nuclears a causa de l'energia eòlica que es produeix? O, només serveix la nova energia eòlica per augmentar l'oferta d'energia per continuar consumint sense fre? Si és així, es deixa realment de produir diòxid de carboni a l'atmosfera?

Per si de cas, si heu de venir de visita a l'interior de les Terres de l'Ebre i us agraden los seus paisatges, feu-ho prompte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.