Medi ambient

Repsol accelera una inversió de 130 milions per evitar més fuites

L'empresa augmentarà el manteniment a la plataforma Casablanca i renovarà les canonades que van del port de Tarragona a la refineria

Totes les millores per reforçar la seguretat estaran a punt d'aquí a quatre anys

La perplexitat i el malestar que han provocat els tres vessaments d'hidrocarbur al litoral tarragoní que han estat relacionats amb Repsol des de l'octubre van fer que ahir el president del gegant petrolier, Antoni Brufau, anunciés una important inversió de 130 milions d'euros que serviran per millorar la seguretat en les instal·lacions que la companyia té al Camp i l'Ebre. Aquest esperat compromís es va fer públic en una reunió considerada d'urgència que Brufau va mantenir a l'Autoritat Portuària de Tarragona, i en què va participar la subdelegada del govern estatal, Teresa Pallarès; l'alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros; el delegat del govern, Quim Nin; l'alcalde de Cambrils, Robert Benaiges; el batlle de Salou, Pere Granados; el tinent d'alcalde de Vila-seca, Xavier Farriol, i el cap de gestió econòmica de l'Autoritat Portuària, Josep Maria Maceira. En la trobada, que es va convertir en una primera sessió de treball per tractar i posar fi als episodis de contaminació al mar, el responsable de la multinacional va detallar a les autoritats que els 130 milions d'euros formen part d'un pla integral d'actuació que es començarà a aplicar de “manera immediata” per protegir les costes de la demarcació, i les propostes del qual estaran a punt en “tres o quatre anys”.

“Cap litre de cru al mar”

A més d'agafar públicament les regnes per solucionar el problema dels abocaments que han esquitxat la imatge de Repsol i han causat una evident preocupació entre el sector pesquer i els municipis de la Costa Daurada, Brufau també va entonar una mena de mea culpa en nom de la companyia i va insistir que “no hi ha d'haver cap litre de cru al mar”. Tot i això, va negar que els darrers incidents s'hagin produït per una falta de rigor en el manteniment o bé perquè els sistemes de seguretat siguin obsolets, i a més va reconèixer que “no estava previst invertir tants diners al territori en un espai tan curt de temps”.

Renovar les canonades

La injecció econòmica per minimitzar el risc de fuites beneficiarà tant les infraestructures que l'empresa té al Camp de Tarragona com les de les Terres de l'Ebre. Un primer paquet, de 50 milions d'euros, anirà a parar a la plataforma Casablanca, situada a 30 milles –54 km– de la costa de Sant Carles de la Ràpita. Segons Brufau, la finalitat és dotar aquesta planta dels instruments i dels mecanismes de seguretat de què disposen “les plataformes més modernes del món”. Paral·lelament a aquesta actuació, se'n farà encara una altra de més gran que requerirà 80 milions d'euros, amb els quals s'adequarà el pantalà i el rack, ja que la companyia vol renovar gairebé totes les canonades que van de la refineria fins al port de Tarragona, i del port a la monoboia.

LES REACCIONS

No podem tardar tres o quatre hores a adonar-nos d'un accident. Aquest pas ha de ser immediat
Antoni Brufau
president de repsol
Amb la comissió de seguiment iniciem una altra manera de treballar per prevenir els incidents al mar
Teresa Pallarès
subdelegada del govern
No hi ha risc zero, però es pot minimitzar al màxim. Una empresa com Repsol no pot improvisar
Quim Nin
delegat del govern a tarragona
Em sentiré satisfet quan vegi que tots els mecanismes que la companyia pretén renovar funcionen
Josep Fèlix Ballesteros
alcalde de Tarragona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.