Medi ambient

cubelles

Vistiplau de l'Estat per modernitzar la tèrmica

El Ministeri de Medi Ambient formula una declaració d'impacte ambiental favorable

Les instal·lacions mantindrien l'emplaçament actual

La substitució de l'actual central tèrmica de Cubelles per unes instal·lacions noves amb tecnologia de cicle combinat situades al mateix recinte han rebut el vistiplau del Ministeri de Medi Ambient. La secretaria d'estat de Canvi Climàtic ha formulat una declaració d'impacte ambiental favorable al projecte d'Endesa al municipi. L'empresa energètica considera el permís com un pas més en una llarga tramitació iniciada el 2004, i assegura que no té fixat cap calendari per executar la modernització, i que les obres no es preveuen “a mitjà termini”.

Millores

En la declaració d'impacte ambiental, la secretaria d'estat de Canvi Climàtic assegura que la nova central “suposa una millora tecnològica respecte a la situació actual, ja que comportarà una disminució del consum d'energia primària de gairebé un 50%, la qual cosa implica la disminució de l'emissió de gasos d'efecte hivernacle i, per tant, una menor incidència sobre el medi ambient”. Quan va iniciar la tramitació, Endesa sol·licitava una central de 800 MW; l'empresa en demana ara una de 500 MW (l'actual en té 520). Les noves instal·lacions funcionaran només amb gas natural; actualment la central també pot fer servir fuel com a combustible “d'emergència”. En el document, el ministeri apunta que una de les diverses millores serà la disminució de l'alçària de la xemeneia, cosa que “minimitzarà l'impacte visual” a l'entorn.

Possible trasllat

El 2009 el govern local (PSC i ERC) va assegurar que negociava amb Endesa un trasllat de la central a uns terrenys pròxims a la C-32 en què l'empresa emmagatzema carburant. L'Ajuntament aconseguiria així desenvolupar els terrenys que ocupen les actuals instal·lacions de la central tèrmica, situada a pocs metres del mar, com una zona comercial i industrial.

La tramitació de la nova central tèrmica de cicle combinat, però, no esmenta en cap cas un canvi d'emplaçament. El document del ministeri apunta que la central “s'instal·larà a la mateixa parcel·la en la qual s'ubica l'actual grup tèrmic”. La declaració també recull que les infraestructures que la tèrmica requereix actualment per funcionar, com ara la presa d'aigua, el gasoducte o la línia elèctrica, “seran les mateixes que serveixin al nou cicle”. Ahir, Endesa assegurava que la renovació de la tèrmica de Cubelles es farà a llarg termini, i que el procediment administratiu continuarà el seu curs, però que es preveu lent.

Després de la posició del ministeri, la tramitació continuarà amb la intervenció del Departament de Territori i Sostenibilitat, que també haurà de donar-hi el vistiplau, i del d'Economia.

LA XIFRA

500
MW és la potència prevista
per a la futura central tèrmica de cicle combinat. L'actual és de 520 MW.

LA DATA

2004
Va ser l'any en què
Endesa va iniciar la tramitació d'una central de cicle combinat que substituís l'actual.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.