medi ambient
El Maresme vol liderar la recerca de la gestió de residus
Presenta una candidatura, junt amb el Vallès Occidental, per acollir el Centre d'Investigació i Tecnologies de Residus Municipals (CITREM)
Altres zones de l'Estat també hi estan interessades
Mataró vol ser la seu estatal d'un centre d'investigació sobre l'aprofitament dels residus. L'alcalde de la localitat i president del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, Joan Antoni Baron (PSC), va presentar, ahir, al Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, a Barcelona, la candidatura per ser la seu del CITREM, el Centre d'Innovació i Tecnologies de Residus Municipals. La candidatura, que és compartida amb el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, és la primera que es presenta en aquest marc, però fonts de la fundació Fòrum Ambiental asseguren que hi ha altres territoris interessats.
“En moments de dificultat econòmica, hem d'aprendre a convertir els nostres problemes en motor de creixement”. La frase és de l'exalcalde de Mataró i exministre d'Indústria, Joan Majó, que ahir va fer la introducció de la candidatura catalana i que resumeix l'objectiu del CITREM: avançar en la gestió sostenible dels residus i investigar per aconseguir que el seu tractament, sovint considerat un problema, sigui un focus de creació de riquesa. El projecte neix de les reflexions fetes en el marc de la fundació Fòrum Ambiental però el procés es troba a les beceroles. De fet, no està definida encara quina serà la participació econòmica de l'Estat ni tampoc quines seran les col·laboracions provinents de l'empresa privada. “Sí que tenim clar que hi ha d'haver una participació important dels dos sectors, el públic i el privat”, asseguren fonts de la fundació. Aquestes mateixes fonts expliquen que la selecció de la candidatura i la posada en marxa del projecte podria allargar-se encara un any.
Instal·lacions adients
Un dels punts forts de la proposta del Vallès Occidental i el Maresme és l'existència al territori d'instal·lacions potents pel que fa al tractament i la valorització de residus. Així, els recents centres integrals de Mataró i Vacarisses esdevenen els puntals de la candidatura, que repartiria la seu del CITREM entre aquestes dues poblacions. Part de les oficines dels dos consorcis se cedirien al nou centre. “Tenim suficient experiència en aquest àmbit, no ens barallarem per tenir la seu sinó que treballarem en xarxa”, va assegurar ahir Baron, que considera que el fet de ser una candidatura conjunta els fa sumar punts. La situació geogràfica, a poca distància de Barcelona, les xarxes de comunicació, les potencialitats formatives i i les possibilitats de trobar recursos econòmics són altres aspectes que juguen a favor de la candidatura presentada ahir en societat.