Medi ambient

Medi Ambient

Fan focs controlats als senillars del Delta també per combatre el cargol poma

Les cremes es fan principalment per rejovenir la vegetació i afavorir la creació d'hàbitats

S'avaluarà si serveixen per reduir la nova plaga

El foc pot ser una arma més per combatre la plaga del cargol poma. Per això, aprofitant les cremes controlades que el Parc Natural del Delta de l'Ebre fa cada any als senillars d'aquesta zona humida, s'avaluarà si les flames tenen alguna incidència en aquesta nova plaga que malmet el conreu de l'arròs. Precisament ahir, membres del grup especial de prevenció d'incendis forestals (GEPIF), acompanyats per tècnics del parc natural, van cremar una zona de senillars (Phragmites australis) propera a la llacuna de les Olles i just al costat de la séquia mare, un dels punts on s'ha detectat més presència de cargol poma. De fet, tant dins l'aigua de la séquia com a les parets de terra es podien apreciar fàcilment crostes buides d'aquest crustaci invasor. “Estem en la fase de tirem pedres que alguna n'encertarem”, va dir Fermí Morales, tècnic del parc natural, que va assenyalar que encara és aviat per determinar si les cremes controlades podran ajudar a controlar la plaga. “Les cremes es fan en llocs de difícil accés, on manualment no es poden destruir i tot ajuda”, hi va afegir.

Les cremes controlades als senillars del delta de l'Ebre s'utilitzen sobretot com una eina de gestió. “A les zones humides és difícil eliminar la matèria orgànica i els senillars acaben sent espais de vegetació molt espessa que cal aclarir”, va explicar Morales, que va assenyalar que d'aquesta manera es millora i s'afavoreix la creació d'hàbitats. Aquests espais vegetals, que creixen preferentment al costat de basses, antics arrossars i les ribes del riu, són hàbitats potencials per a la nidificació d'aus de la família dels ardeids, o els ràl·lids (polles). Les cremes es fan durant el mes de febrer per no interferir en el cicle reproductiu de les aus i perquè els rèptils estan encara hibernant.

LA XIFRA

150
hectàrees
de senillars són les que anualment s'inclouen en el pla de cremes controlades elaborat pels tècnics.

Del Garxal i les Olles a l'Encanyissada

En les tasques de crema controlada als senillars del Delta hi participen uns sis membres del GEPIF. La seua feina dura tot el mes de febrer i, de moment, ja han cremat zones de l'Encanyissada i Buda, al marge dret del Delta, i del Garxal i les Olles, al marge esquerre. Normalment, les cremes són rotatòries, però enguany s'han tornat a cremar espais de l'any passat com a mesura contra el cargol poma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.