Medi ambient

Medi Ambient

La Comissió per a la Sostenibilitat de l'Ebre entra en via morta

El nou govern no té clar què farà amb aquest organisme encarregat de seguir el pla integral del Delta i ho deixa en mans de la conselleria de Recoder

La Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, l'òrgan consultiu i participatiu que es va constituir el febrer del 2006 com a substitut del polèmic Consorci del Pla Integral del Delta, té al seu davant un futur incert. Els membres que la integren, designats pel titular de Medi Ambient durant el segon govern tripartit, Salvador Milà, viuen un moment d'incertesa, ja que ningú els ha destituït, però tampoc ningú els marca el que han de fer. “Ens hem anat reunint espontàniament per una qüestió de responsabilitat, però la comissió està totalment desestructurada”, va explicar Josep Canicio, secretari i coordinador d'aquesta comissió. De fet, l'última reunió es va fer el març de l'any passat. Posteriorment, la mesa tècnica que també forma part d'aquest òrgan consultiu s'ha reunit alguna vegada més, però en una situació de total provisionalitat.

“De Madrid, fa molt temps que no en sabem res i amb la reestructuració del Departament de Medi Ambient ara no sabem ni de qui depenem”, va dir Canicio. “Aquesta comissió està matada, però no d'ara, ja la va matar l'anterior govern”, va assenyalar per la seua banda el coordinador de la mesa tècnica, Josep Aragonès. Segons Aragonès, es va firmar un conveni entre el Departament de Medi Ambient i el Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (Code) per fer un seguiment tècnic des del territori de les obres del pla integral del Delta, però fa més de dos anys que Medi Ambient no paga al Code per aquesta feina. “Tot i això, l'hem continuat fent”, hi va afegir Aragonès.

El delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarés, va manifestar que la voluntat del govern és “donar continuïtat” a les obres del pla integral del Delta. Pallarés va assegurar que s'està fent un seguiment tècnic d'aquestes actuacions. Respecte a la Comissió per a la Sostenibilitat, el delegat va dir que la decisió depèn de la conselleria de Territori i Sostenibilitat, de la qual és titular Lluís Recoder. Segons Pallarés, s'estudiarà el tema quan es nomene el representant territorial d'aquest departament, un càrrec que a hores d'ara, tot i que des del territori s'ha demanat, no està clar que es desplegue a l'Ebre.

Paradoxalment, aquesta situació d'incertesa arriba en un moment en què estan en fase d'execució moltes de les obres més importants del pla integral de Delta: la descontaminació de l'embassament de Flix, la instal·lació d'una xarxa d'indicadors ambientals al tram final del riu Ebre i el projecte de millora de la qualitat de l'aigua de les badies dels Alfacs i el Fangar.

LA DATA

6.2.2006
Es constitueix
la comissió en un acte a Tortosa presidit per la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona.

LA FRASE

Amb la reestructuració de la conselleria de Medi Ambient ara no sabem ni de qui depenem
Josep Canicio


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.