Medi ambient

MEDI AMBIENT

CENS D'AUS HIVERNANTS AL DELTA DE L'EBRE

La lluita contra el cargol poma té poca incidència en les aus hivernants del Delta

L'assecament dels arrossars del marge esquerre no ha fet disminuir la xifra global d'ocells aquàtics però n'ha incrementat la densitat a l'hemidelta dret

L'assecament dels arrossars del marge esquerre del delta de l'Ebre com a mesura per combatre el cargol poma no ha tingut una afectació significativa en la població d'ocells aquàtics que fan servir aquesta important zona humida com a quarter d'hivernada. De fet, el recompte d'aus que han passat aquest hivern al Delta, elaborat pel parc natural, és de 236.789 exemplars, una xifra superior a la mitjana dels últims anys, que ha estat de 215.000. Ara bé, els tècnics sí que han detectat un canvi important en la distribució de les espècies més lligades als arrossars: el bernat pescaire, la fredeluga, el capó reial, la daurada grossa i el batallaire. “Aquestes espècies s'han concentrat majoritàriament a l'hemidelta sud, on sí que s'han mantingut els camps inundats, amb densitats molt superiors a les de l'any passat”, explicava el tècnic del parc natural Toni Curcó. Així per exemple, a l'hemidelta dret la densitat de bernats ha passat de 14 a 38 exemplars per cada deu hectàrees, mentre que a l'esquerre, han passat de 15 a 4,3 exemplars. Un fenomen similar ha succeït amb la fredeluga, que ha pujat de 66 a 105 exemplars, mentre que a l'hemidelta esquerre ha baixat de 53,3 a 5,4. El capó reial ha passat d'una densitat de 0,6 a 19,2 exemplars a l'hemidelta sud, i s'ha reduït de 2,4 a 0 el nombre d'exemplars a l'hemidelta nord.

“D'entrada sembla que les mesures contra el cargol poma no han perjudicat les espècies, però tampoc no hem entrat a analitzar la situació en detall, aspectes com si aquesta major densitat ha fet que les aus passessen gana o se n'incrementés la mortaldat”, assenyalava Curcó.

El cens d'hivernants es va dur a terme del 7 al 26 de gener i hi van participar 41 persones entre tècnics del parc, agents rurals i voluntaris. Les dades s'integren a l'International Waterbird Census i permeten conèixer a escala global l'estat de conservació d'aquestes espècies i, a escala local, avaluar la capacitat d'acollida. Enguany s'han detectat al Delta dues espècies noves: el territ de Baird i el tetolet becllarg, que es reprodueixen a l'Amèrica del Nord i Sibèria. Els ànecs i els limícoles (que han batut un rècord històric) continuen sent les espècies més abundants.

LA XIFRA

236.789
ocells aquàtics estan passant aquest hivern al delta de l'Ebre, una xifra superior a la mitjana.

LA FRASE

D'entrada sembla que les mesures contra el cargol poma no han perjudicat les espècies que hivernen al Delta
Toni Curcó
tècnic del parc

Aprovat el pla especial del Garxal

Després d'anys de tràmits el govern català ha aprovat el pla especial d'interès natural del Garxal, al terme municipal de Deltebre. Es tracta de la zona compresa entre Riumar i la desembocadura, on també hi ha el càmping Aube. Moltes de les actuacions previstes (itineraris turístics, miradors paisatgístics i passeig fluvial) ja s'han realitzat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.