Medi ambient

tribunals

Dos excaps d'Ascó es neguen a declarar per la fuita de partícules del 2007

Voldrien esperar a conèixer les noves dades pericials que ha demanat la jutgessa de Gandesa

Tots dos van ser destituïts arran de l'incident

L'exdirector de la central nuclear d'Ascó, Rafael Gasca, i l'excap de protecció radiològica de la planta, Francesc González, es van negar ahir a respondre a les preguntes de la jutgessa i del fiscal de medi ambient en les diligències prèvies per la fuita de partícules radioactives del 2007, per la qual estan imputats per fins a quatre delictes, bàsicament contra el medi ambient i la seguretat col·lectiva i dels treballadors, així com per haver intentat amagar l'incident, que no es va conèixer fins a cinc mesos més tard. Els dos exdirigents van arribar ahir al matí a Gandesa amb posat seriós i escortats per advocats i, un cop dins del jutjat, segons va transmetre després una portaveu de la societat que gestiona les centrals d'Ascó i Vandellòs (ANAV), haurien expressat la seva predisposició a declarar més endavant. Poden sol·licitar-ho les vegades que vulguin durant el procés si ho justifiquen, i probablement vulguin fer-ho quan es coneguin els resultats de l'informe pericial independent que ha demanat la jutgessa per valorar fins a quin punt es va posar en perill la població durant l'episodi contaminant.

“Reiterem la nostra total disposició a col·laborar en el procés judicial tant per part d'ANAV com per part dels imputats”, que en el seu moment van ser destituïts dels seus càrrecs. Aquesta va ser l'única declaració pública de part dels acusats, formulada per la portaveu mateix d'ANAV i un punt en contradicció amb el fet d'haver-se negat a declarar. La jutgessa, Laura Martínez, va decidir investigar la fuita i imputar Gasca, González, un tercer responsable de la central riberenca i un inspector del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) arran d'una denúncia del fiscal de medi ambient.

LA FRASE

“Reiterem la nostra total predisposició a col·laborar en el procés judicial”
Montserrat Godall
portaveu de l'associació nuclear ascó-vandellòs

Ajornen les declaracions de divendres

Les declaracions dels altres dos imputats en les diligències prèvies, el cap d'explotació de la central nuclear d'Ascó, Jordi Sabartés, i l'inspector resident titular del CSN, Antonio Garcia, han quedat finalment ajornades per motius d'agenda i no es faran aquest divendres al matí tal com havia fixat inicialment la titular del jutjat d'instrucció de Gandesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.