Medi ambient

AGRICULTURA

Els arrossaires reclamen que es flexibilitzen les mesures agroambientals

La Cambra Arrossera del Montsià proposa que s'alternen camps inundats i d'altres eixuts

També volen que s'escurce el període d'inundació un mes

Les llevantades de les darreres setmanes han inundat alguns camps d'arròs situats entre Amposta i Sant Jaume d'Enveja, arrossars que encara estaven humits per la inundació dels mesos d'hivern. Un fet que provocarà un retard en el començament de la campanya, ja que abans de sembrar l'arròs i tornar a inundar és necessari treballar la terra i això s'ha de fer amb el sòl ben eixut. Es tracta d'una problemàtica que es repeteix any rere any i és per això que el sector reclama que es flexibilitzen les mesures agroambientals de l'arròs. Un ajut europeu que reben els arrossaires, de 397 euros per hectàrea, per mantenir els camps inundats quatre mesos durant la tardor i l'hivern. És una mesura que afavoreix les aus aquàtiques, però que els arrossaires consideren massa estricta i que els perjudica en l'inici de la campanya. “Un informe del Parc Natural del Delta posa de manifest que per a determinades espècies és negatiu que hi hagi massa làmina d'aigua”, ha manifestat el president de la Cambra Arrossera del Montsià, Miquel Fàbregas. En aquest sentit, els productors d'arròs proposen que s'alternen camps inundats amb altres eixuts, de manera que es cree un ambient més natural en lloc d'una gran massa d'aigua. “Hem de negociar amb l'administració una flexibilització de la norma”, ha dit Fàbregas. A més d'evitar la inundació de tots els camps, els arrossaires proposen que s'escurce un mes aquest període d'inundació, que actualment és fins al gener. “L'òptim seria tancar l'aigua al desembre, així durant el gener els camps s'anirien assecant i seria més fàcil preparar la terra”, ha manifestat Fàbregas. Enguany, el marge esquerre del delta es va assecar a l'octubre per frenar el cargol poma.

LA XIFRA

397
euros
per hectàrea és l'ajut que reben els productors d'arròs per les mesures agroambientals.

“Necessitem un interlocutor amb el govern”

El president de la Cambra Arrossera lamenta el fet de no disposar d'un interlocutor amb el govern. “L'agricultura i l'agroindústria de les Terres de l'Ebre és prou important com per no tenir encara director de serveis territorials”, ha dit Fàbregas. El govern va cessar Antoni Espanya fa dues setmanes, però no ha nomenat encara el responsable d'Agricultura a l'Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.