Medi ambient

Greenpeace farà d'acusació popular per la fuita d'Ascó

L'ecologista Bravo declara com a pèrit durant 10 hores davant la jutgessa

El cap d'explotació de la planta també es nega a ser interrogat ara

Greenpeace, que ja va denunciar a la fiscalia la fuita de partícules radioactives d'Ascó I del 2007 abans que la fiscalia investigués d'ofici els fets, exercirà ara l'acusació popular durant el procés encetat per la jutgessa de Gandesa, que instrueix les diligències prèvies contra tres responsables de la planta nuclear en el moments dels fets –Jordi Sabartés, el cap d'explotació de la central citat a declarar ahir, encara exerceix actualment– i contra l'inspector resident del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Antonio García, que també continua avui en el càrrec.

Tots dos havien de respondre ahir a les preguntes de la fiscalia i de la jutgessa, la mateixa que instrueix el cas de la mort de cinc bombers a Horta de Sant Joan. Però Sabartés es va negar directament a declarar, seguint la mateixa estratègia dibuixada per la defensa que representa els interessos d'Endesa, titular única d'Ascó I, i que ja es va aplicar fa 13 dies amb les compareixences de l'exdirector de la central, Rafael Gasca, i l'excap de protecció radiològica, Francesc González. L'objectiu és conèixer el signe de totes les dades pericials que ha demanat la titular del jutjat d'instrucció abans d'oferir el seu testimoni d'acusats.

L'únic imputat en la causa que no pertany a l'associació que gestiona les centrals d'Ascó i Vandellòs (ANAV), l'inspector titular del CSN, no hauria pogut declarar perquè, en el seu cas, va ser un dels postergats per la maratoniana declaració del primer pèrit reclamat pel fiscal, precisament el portaveu en matèria nuclear de Greenpeace Carlos Bravo. El biòleg es va passar unes 10 hores dins del jutjat, responent a les preguntes de les diferents parts, i va estar en tot moment acompanyat per l'advocat de Greenpeace, José Manuel Marraco. El lletrat és qui va confirmar que la jutgessa, Laura Martínez, els ha reconegut com a entitat ecologista legitimada per exercir l'acusació popular en un cas en què a la notorietat que li va atorgar la dubtosa gestió que la central va fer de la fuita, en amagar-la durant cinc mesos, s'afegeix ara la morbositat de la coincidència amb la crisi nuclear derivada de l'accident a Fukushima. Marraco va expressar que representaran “una societat compromesa amb el medi ambient" davant d'uns fets que considera especialment foscos.

Un expert del CESIC

El fet que la declaració de Bravo s'allargués durant tota la jornada ja va preveure al migdia la suspensió de la declaració d'un segon pèrit citat ahir mateix, l'expert del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CESIC) Eduard Rodríguez Farré, el mateix que va augurar que Fukushima es podia convertir en un “Txernòbil a càmera lenta”. Rodríguez Farré va haver d'esperar el seu torn durant tot el matí i, finalment, serà citat a declarar un altre dia. El tercer pèrit proposat pel fiscal de Medi Ambient de Tarragona, Ignasi Monreal, és un representant del Ministeri de Medi Ambient adscrit a fiscalia.

LA FRASE

Arran de la fuita no es va donar informació i va existir risc per a les persones i el medi ambient
José Manuel Marraco
advocat de greenpeace

Fins a quatre delictes

L'obertura de diligències prèvies als jutjats de Gandesa va tenir lloc després que la fiscalia de Medi Ambient de Tarragona presentés una denúncia contra els quatre imputats arran d'una investigació que es va allargar durant més de dos anys. Segons el fiscal, l'emissió de partícules radioactives tant a l'interior com a l'exterior del recinte de la central no va ser fruit d'errades mecàniques o tècniques, sinó per “negligències, imprudències i omissions”. A més, l'incident, que va tenir lloc novembre de 2007, no va ser comunicat oficialment al CSN, com és preceptiu, fins abril de 2008. Ara els tres acusats com a responsables de l'empresa que explota les instal·lacions nuclears d'Ascó s'enfronten a quatre presumptes delictes: exposició a radiacions per imprudència, delicte ecològic, contra la seguretat en el treball i de falsedat documental. Per la seva banda, l'inspector del CSN s'exposa només als delictes d'exposició a radiacions i ecològic.

Al marge del pas que va fer ahir Greenpeace, l'Associació d'Usuaris de Serveis Bancaris (Ausbanc), que va presentar una demanda civil que ara queda en un calaix mentrestant s'instrueixi la via penal, també va anunciar que es personaria en la causa per tenir informació de primera mà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.