Medi ambient

Banyeres de Mariola vol la consideració del patrimoni

La declaració Bé d'Interés Cultural comportaria la creació del Parc Cultural de l'Aigua pioner en el País Valencià

L'Ajuntament de Banyeres de Mariola ha aprovat, per unanimitat dels tres grups polítics presents al consistori, sol·licitar a la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana la declaració de Bé d'Interés Cultural (BIC) per als molins i la resta d'infraestructures hidràuliques situades en l'àrea del denominat Parc Cultural de l'Aigua, en la capçalera del riu Vinalopó al l terme municipal banyerenc. La mesura de protecció afectaria cinc antics edificis fabrils així com a diversos assuts, sèquies, aqüeductes i llavadors i té, com a principals objectius, la protecció i restauració del molins i, en darrera instància, evitar la destrucció dels assuts a través d'una iniciativa del Ministeri de Medi Ambient estatal que pretén l'eliminació de barreres infranquejables en desús en els rius.

Segons va explicar el portaveu del govern municipal, Ramón Albero, la sol·licitud de BIC comprén el molí l'Ombria, edificat en 1779, així com els seus respectius assut i sèquia. També es demana la protecció per a l'assut i el llavador del molí Serrella, de finals del XVIII, i l'assut, sèquia i aqüeducte del molí Sol, de 1856. La mesura pretén fer-se extensiva a l'assut, la font i les ruïnes del molí Torró, de finals del segle XVII, al molí Pont, de 1877, i molí l'Espenta, de 1863. L'Ajuntament també inclou en la sol·licitud els llavadors de Serrella, Clotets i Penyatera. A banda, es destaca la presència en la zona a protegir del Partidor de les Aigües, edifici amb grans connotacions històriques i socials, així com dos molins fariners.

Altres motius que han determinat la sol·licitud de protecció es fonamenten en l'empenta turística que l'Ajuntament vol donar al patrimoni industrial local i que en l'actualitat es veu reflectida amb la posada en marxa de la denominada Ruta dels Molins, la qual es troba complementada amb les visites al Museu Valencià del Paper situat al parc de Vila Rosario. Des de la perspectiva turística, el parc seria com un gran museu a l'aire lliure, unit a uns magnífics valors paisatgístics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.