Medi ambient

argentona

L'Ajuntament demana que es tanqui la pedrera de la Feu

Des del consistori s'afirma que no s'ha actualitzat la llicència d'activitats de l'explotació i que no s'adequa a les normes mediambientals

L'entitat Natura, a més, denuncia que actualment s'hi estant tirant runes

L'Ajuntament d'Argentona ha demanat formalment que es tanqui la pedrera de la Feu, que hi ha al municipi. Aquesta petició es va dur a terme mitjançant una moció d'ERC, a la qual es van sumar TxA i CiU i que va ser aprovada per unanimitat. Segons el text, un primer motiu seria el fet que no s'ha actualitzat la llicència d'activitats a la llei. A més, la moció també fa referència, entre altres, que en els darrers mesos l'empresa que explota la pedrera ha intentat canviar de titular l'activitat, sense que aquesta no s'adeqüi encara a la normativa ambiental vigent.

Finalment, en el text també s'esmenta que la pedrera no ha tancat el recinte, tot i que hi ha diversitat d'accessos i malgrat que es va demanar en la concessió de la primera llicència, fet que podria facilitar la caiguda de persones. El regidor republicà responsable de la moció, Manel Pérez, va recordar que l'empresa que explota la pedrera va presentar suspensió de pagaments fa uns mesos “i tot i això encara s'hi està treballant, perquè els camions pugen i baixen, però no se sap ben bé que s'hi fa”. Pérez és del parer d'aprofitar aquest moment per fer tancar una activitat que fa 40 anys que funciona, ja que es calcula que el mes que ve s'acaba la durada de la concessió a l'empresa actual.

L'alcalde d'Argentona, Pep Masó (TxA), va explicar que ja fa temps que estan parlant amb la Generalitat “per trobar una solució a aquest problema”. “Volem que es tanqui, o si més no, que l'activitat s'adeqüi a la llei”, va comentar l'alcalde, que va recordar –com Pérez– les nombroses molèsties que els camions que hi treballen han ocasionat des de fa molt de temps als veïns de l'entorn.

“Hi aboquen runa”

Per la seva banda, l'entitat Natura va denunciar que actualment la pedrera està servint com a abocador i que s'hi està tirant tot tipus de runa com asfalt, formigó o canonades. A més, Natura també assegura que aquestes restes hi són abocades sense control i que es tapen “per evitar les inspeccions”. El portaveu de l'entitat, Oriol Bassa, també va afirmar que “el forat que ha fet la pedrera al llarg del temps és molt més gran del permès”.

Manifestacions i informes

Aquest no és el primer cop que es demana que tanqui la pedrera de la Feu. I és que el novembre del 2004 més de 200 persones van sortir pels carrers d'Argentona per reclamar que s'aturi l'extracció de pedra, que es va iniciar l'any 1974. En aquella ocasió els manifestants ja van alertar que l'activitat destruïa el paisatge i que s'estava explotant fora de l'àrea autoritzada. La protesta també va servir per posar de manifest que els camions que anaven a la pedrera superaven els límits de velocitat, no portaven la càrrega tapada i feien molta pols. Precisament, en aquelles dates els veïns afectats de la zona dels Cirers ja van presentar una sol·licitud a la Generalitat en què alertaven de les molèsties que les voladures i els camions provocaven entre el veïnat. L'any 2002, el defensor del vilatà va emetre un informe en què ja s'alertava d'alguns compromisos que presumptament els propietaris de la pedrera no havien complert. Un d'aquests era el fet que no es va tancar el perímetre de la pedrera, tot i que estava supeditat a l'atorgament de la llicència, entre d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.