Medi ambient

La contra

Compostatge a la central tèrmica

Endesa ha posat en marxa una prova pilot per convertir residus vegetals en adob a la central de Cubelles. La tèrmica del Foix i la del Besòs estrenen la iniciativa

Reduir els residus orgànics generats en la zona verda que envolta la central tèrmica del Foix, a Cubelles, és l'objectiu del pla pilot de compostatge que ha posat en marxa Endesa. Les instal·lacions de la companyia al Garraf i de la central tèrmica de cicle combinat Besòs 3, a Sant Adrià de Besòs, al Barcelonès, han estat les primeres infraestructures de l'Estat en aplicar el nou programa. El sistema consisteix a triturar tota la matèria orgànica vegetal que generen les podes, fulles seques o plantes mortes (a Cubelles, la zona verda ocupa fins a quatre hectàrees) i introduir-la en uns compostadors; allà, els residus fermentaran al llarg de tot un procés que durarà entre quatre i cinc mesos, fins produir adob òptim per abonar els mateixos terrenys.

En el cas de la central tèrmica de Foix es preveu tractar entre 60 i 90 m3 de material orgànic a l'any, de manera que s'obtenen entre 18 i 25 m3 de compost. En el cas de la central de cicle combinat Besòs 3 es tracta menys material orgànic, entre 1,5 i 2 m3, i s'estima que es produiran, aproximadament, 0,5 m3 de compost. Segons Endesa, amb el compost també cal tenir en compte que les plantes (un element clau en la reducció del CO2 atmosfèric) podran créixer més, millorant les seves funcions naturals. “Estalviarem productes químics per als jardins”, explica el responsable de la central tèrmica de Cubelles, Víctor Sarret.

El compostatge emprat a la mateixa planta també comportarà un altre benefici: la reducció de l'emissió de diòxid de carboni fruit del transport dels residus a altres punts de gestió. Així, també es preveu eliminar la producció de dues tones de CO2 anuals en combustió motora.

Segons la companyia, “les iniciatives entorn a la conservació del medi ambient serveixen també com a element per conscienciar tant el personal propi com la resta de la societat”. Per això, Endesa està valorant obrir una via d'obtenció de petits compostadors domèstics per als seus treballadors, per tal de “multiplicar l'efecte” tant del “benefici ambiental” com de la “sensibilització social” d'aquesta pràctica.

La companyia elèctrica també destaca que el programa ha emprat uns compostadors elaborats amb plàstic 100% reciclat, provinent de la recollida selectiva urbana, atorgant a la iniciativa “un valor afegit, ja que no utilitza recursos naturals, sinó els plàstics més difícils de reciclar, que podrien haver acabat en un abocador o en una incineradora”. Segons Endesa, “el programa pilot d'instal·lació d'elements de reutilització orgànica és fruit del seu compromís amb el medi ambient, no només en el manteniment d'una activitat sostenible, sinó en el marc de la innovació i la anticipació estratègica, alhora que en el camp de la conscienciació social”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.