MEDI AMBIENT
La PDE i UP també reclamen que s'aturen les obres dels pous de Vinallop
El moviment antitransvasament es tornarà a mobilitzar si al juny no s'ha fixat el cabal mediambiental del riu
Alerten que la CHE vol vendre l'aigua dels pous
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) també reclamen la paralització de les obres de construcció dels pous de Vinallop (Tortosa), que executa la societat estatal Acuamed i que estan vinculats al projecte de descontaminació del pantà de Flix. S'afegeixen així a la petició que ja ha fet la Comunitat de Regants del Canal de la Dreta de l'Ebre de Roquetes, que vol que s'aturen les obres perquè les considera un transvasament encobert. “S'estan acabant de fer els pous, però ningú ens explica per a què serviran”, va manifestar ahir el coordinador d'UP a les Terres de l'Ebre, Joan Montesó. En aquest sentit, la PDE i UP desvinculen la construcció dels pous de Vinallop de la descontaminació de Flix i alerten que suposarà la “mort” de l'aqüífer de la plana de la Galera. “El procés de descontaminació és lent però els pous i la seua connexió amb el Consorci d'Aigües de Tarragona ja està feta”, va denunciar el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs.
Acuamed ha perforat set pous a la vora del canal de la dreta de l'Ebre, però té permís per fer-ne fins a dotze amb l'objectiu d'aconseguir un cabal d'aigua de 1.200 litres per segon, una aigua que ha de garantir el subministrament al Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) i Tortosa en cas de contaminació durant l'extracció dels llots tòxics de Flix. Uns pous que estan connectats amb el punt de captació d'aigua del CAT al marge dret de l'Ebre. “Els pous són de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i la manera que té per amortitzar aquesta inversió és la venda de l'aigua”, va dir Tomàs. Pel que fa al cost de les obres que realitza Acuamed, és de 5 milions d'euros.
El moviment antitransvasament insisteix en la necessitat de determinar el cabal mediambiental de l'Ebre. I reclama que mentre no es fixe aquest cabal no es plantege cap projecte que implique una detracció d'aigua de l'Ebre. La PDE deixa termini fins al pròxim mes de juny (després de les eleccions municipals) i si llavors no s'ha fixat el cabal mediambiental tornaran a convocar mobilitzacions. “No ens deixen cap altra opció que la confrontació”, va concloure Tomàs.
LA XIFRA
LA FRASE
“Ens preocupa el futur de l'Ebre”
“A la Plataforma en Defensa de l'Ebre i la Unió de Pagesos ens preocupa el futur del territori, un futur que passa per l'aigua perquè les infraestructures ja sabem que passen de llarg”, va assenyalar el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, que va lamentar la manca de suport dels ajuntaments ebrencs. “Veuen les obres com un benefici per al territori”, va dir Tomàs, amb referència a la construcció del canal Xerta-Sénia o l'Aldea-Camarles, dues obres que el moviment antitransvasament ha qüestionat. Per la seua banda, UP defensa que els pagesos volen regar però a uns preus “assequibles”.