Ni neteja ni anàlisi de l'aigua
·
Després de comunicar que no retirarà els objectes sòlids de l'aigua de les platges, el govern ha decidit reduir més de la meitat la quantitat d'anàlisis que feia a l'estiu
L'ACA s'estalviarà 300.000 euros reduint el nombre d'anàlisis de 16.000 a només 6.000
Els ajuntaments critiquen les retallades
Els plans d'estalvi de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) del Departament de Territori i Sostenibilitat també inclouen una retallada en els controls sanitaris que des del 1990 es fan a l'aigua de les platges del litoral català a l'estiu. El pla de vigilància presentat la setmana passada, que com a novetat suprimia la neteja de residus mitjançant vaixells, també afectarà el nombre d'inspeccions de l'aigua de les platges, que es redueix més de la meitat. De les 16.000 inspeccions que es van fer el 2010 aquest any es passarà a les 6.000, la qual cosa afectarà la periodicitat de les anàlisis, que en comptes de ser setmanals ara seran quinzenals en cada un dels punts de mostreig. En total, i segons el pla de vigilància, es controlaran 220 platges, dues més que l'any passat, mitjançant 248 punts de mostreig. Aquesta mesura suposarà un estalvi de 300.000 euros, un 50% del cost anterior.
Fonts de l'ACA han explicat a aquest diari que, tot i que un dels objectius de la mesura és l'estalvi, l'aplicació no afectarà la qualitat de les platges ja que després de vint anys de controls “es disposa de molta informació sobre l'estat de l'aigua de les platges i es coneixen prou bé quins són els punts més vulnerables”.
Tot i la reducció important del nombre d'inspeccions respecte a l'any passat, l'ACA complirà els paràmetres que fixen tant la normativa europea com la llei estatal pel que fa a la qualitat de les aigües del litoral, i que obliguen a fer quatre i vuit mostrejos a tot el litoral per temporada de bany, respectivament.
Aquest any i a causa de la retallada, les mostres quedaran reduïdes a vuit, mentre que l'any passat la xifra era de dotze. La normativa europea també inclou que la periodicitat entre les dates del mostreig no excedirà d'un mes. En aquest cas l'ACA els farà quinzenalment. La temporada de control començarà el 21 de juny i acabarà el 15 de setembre.
La reducció del nombre d'inspeccions s'aplicarà alhora que se suprimeixen les actuacions de neteja de residus sòlids a l'aigua de les platges mitjançant les embarcacions. Aquestes actuacions han provocat la reacció en contra de diversos municipis.
El Masnou
“Normalment era l'ACA qui passava cada dos dies a retirar els sòlids. Ara ens han avisat que deixaran de fer-ho de manera regular i que els avisem si hi ha alguna incidència especial”, explica la tècnica de l'Ajuntament, Anna Aragay. L'Ajuntament no es planteja fer una neteja regular perquè “la qualitat de l'aigua ja és prou bona” i no hi ha recursos. Malgrat això, sí que es manté la neteja diària, mecànica i manual, de la sorra de la platja.
Premià de Mar
L'Ajuntament no té pressupost previst per fer la neteja de l'aigua. Com que la notificació de l'ACA és recent, no s'ha pres cap decisió definitiva, però no es descarta contactar amb altres ajuntaments veïns per mirar de portar a terme alguna acció conjunta en cas que convingui. El consistori premianenc ja dedicarà aquest 2011 un total de 110.337 euros per a la neteja de la sorra, el passeig, els torrents, les dutxes i els accessos.
Vilassar de Mar
“Tot i que oficialment no en tenim cap garantia, entenem que si hi ha una emergència l'ACA actuarà. A partir d'aquí, que cada ajuntament disposi de la infraestructura per netejar les seves aigües és totalment insostenible, així que caldrà buscar solucions de manera conjunta”, explica l'alcalde Joaquim Ferrer (CiU). L'Ajuntament mantindrà la neteja diària de la sorra durant els tres mesos de la temporada estival.
Cabrera de Mar
S'ha descartat la possibilitat d'assumir la neteja de l'aigua de manera individual. “No té sentit, perquè els corrents d'aigua ens podrien dur la brutícia d'altres llocs propers. En tot cas, si s'hagués de fer s'hauria de plantejar de manera conjunta”, explica Jordi Mir (CiU). El nou alcalde, que manté la neteja diària de la sorra amb un cost de 63.000 euros anuals, és partidari d'estar a l'expectativa pel que fa a l'aigua: “Fa uns anys no es netejava i no passava res, ja veurem què passa”.
Mataró
L'alcalde sortint de Mataró i diputat en funcions de l'àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron (PSC), creu que és “inversemblant” que un país que té en el turisme un dels seus principals negocis no tingui cura de la qualitat de l'aigua. El que lamenta és que tard o d'hora seran els ajuntaments els que s'hauran de fer càrrec d'aquests sòlids flotants perquè quan apareguin a la sorra de les platges seran els serveis municipals els que hauran de treure'ls. “Al mar hi ha sempre dues màximes: la porqueria sempre sura, i, després, el mar sempre retorna tot allò que no li és propi”, va manifestar.
Calella
L'alcalde sortint, Josep Maria Juhé (PSC), lamentava a finals de setmana la decisió de l'ACA argumentant que una població com Calella amb una economia basada en el turisme “ha de poder garantir el bon estat de les seves platges”. Juhé també avançava que el consistori no podia assumir “una nova despesa que no li correspon”.
Santa Susanna
Joan Campolier (CiU), flamant nou alcalde de Santa Susanna, considera que l'anul·lació de la neteja de l'aigua de mar per part de la Generalitat “és una mala notícia”. “En els temps que corren, el govern hauria de ser més curós amb els serveis que elimina i que poden afectar directament el turisme que ens arriba”, deia, i hi afegia que el seu municipi “no pot assumir més despeses”.
Malgrat de Mar
“Em semblaria bé si traient aquest servei no se'n toquessin d'altres que afecten la qualitat de vida de les persones, però malauradament no és així”. Resposta pragmàtica la de l'alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy (PSC), que recordava: “La pilota de la neteja de l'aigua no ens la poden deixar als ajuntaments, perquè nosaltres no en tenim competències”.
Pineda de Mar
“Poca cosa podem dir, i esperem que aquest estiu no hi hagi episodis d'acumulació de brutícia al mar”, es lamentava la fins ara regidora de Medi Ambient, Mònica Palacín (ERC), que alhora es queixava de l'elevat cànon que es paga per fer ús de la platja. “Si la Generalitat no pot assumir la neteja, que la derivi a l'Estat, que és qui es lucra amb els diners que els ajuntaments de costa paguen per poder donar servei durant la temporada d'estiu”.
Badalona
L'afectació a Badalona, com a Barcelona , serà relativa. La neteja de sòlids flotants es fa amb una embarcació pròpia que és operativa des del cap de setmana passat fins al 4 de setembre cada dia de deu del matí a quatre de la tarda, dues hores menys que l'any passat. Pel que fa a la neteja de la sorra, el servei el du a terme la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i consisteix en neteges de forma manual, amb deu operaris i amb garbelladora durant tota la temporada alta de platja. La neteja mecànica es fa cada dos dies excepte als trams que tenen un ús més intensiu, on es fa cada dia. La zona més propera al trencant de les onades es neteja amb una garbelladora adaptada per a aquesta zona. L'Ajuntament també disposa d'una brigada de set operaris per a la neteja manual. El control de la qualitat de l'aigua durant la temporada de bany es fa amb periodicitat setmanal en quatre punts del litoral. Les mostres s'analitzen al laboratori municipal seguint la directiva comunitària vigent per a la qualitat de l'aigua de bany.
El Prat de Llobregat
El regidor en funcions de Medi Ambient del Prat, Sergi Alegre (ICV-EUiA), valora negativament tant la retirada dels vaixells com la manera com això s'ha comunicat a l'Ajuntament. “Ho haurien pogut dir al febrer o al març i hauríem tingut temps per reaccionar de forma individual o mancomunada amb altres ajuntaments”, considera. Alegre es mostra sorprès que no es vetlli per la neteja a les platges “quan el turisme és l'únic sector econòmic que funciona”, i confia que no hi hagi cap episodi de brutícia. L'Ajuntament, en tot cas, no netejarà.
Gavà
Les retallades de l'ACA es notaran en la qualitat del litoral gavanenc, que enguany ha estat guardonat amb la bandera blava i el segell Q de Qualitat. Això tem el regidor de Via Pública en funcions, José Obispo (PSC), que assegura que la retirada dels vaixells “es notarà en la qualitat de la costa”. El regidor alerta que l'Ajuntament no disposa de mitjans per contractar una embarcació.
Vilanova i la Geltrú
L'Ajuntament de Vilanova té constància que l'ACA “continuarà fent anàlisis sobre la qualitat de l'aigua a les platges de la ciutat, amb el compromís d'analitzar-la el doble del que estableix la normativa”. El municipi confia que l'acord amb la Confraria de Pescadors serveixi per activar un pla de neteja en cas que l'entitat detectés residus al mar, i aposta per la prevenció; en aquest sentit, l'Ajuntament, a través de plans d'ocupació, ha contractat informadors per conscienciar la ciutadania sobre la importància de no embrutar les platges.
Sitges
Pel president de l'Associació Turística de Serveis de Platges de Sitges, Manel Martínez, l'absència dels vaixells “perjudicarà” els negocis de la zona. “Serà una mancança que haurem de solucionar nosaltres mateixos, especialment els concessionaris de patins”, apunta Martínez. El responsable de l'entitat assegura que els diferents concessionaris estan cada cop més conscienciats a l'hora de mantenir l'entorn net.
[Aquesta informació ha estat elaborada per Emma Ansola, Xavi Aguilar, Teresa Márquez, Lluís Martínez, Marta Membrives, Rosa Maria Bravo i Míriam de Lamo.]
Barcelona fa net i analitza pel seu compte
Les platges de Barcelona no resultaran afectades per la supressió del servei de neteja de residus sòlids a l'aigua, ja que l'Ajuntament disposa de tres embarcacions –un pelicà i dues barques més petites– que retiren la brutícia de l'aigua de les platges de la capital catalana. De fet, tots tres vaixells ja han començat a operar. El pelicà, el més gran, ho fa cada dia, des del 30 de maig, i acabarà la seva tasca pels volts de la Mercè. Les dues embarcacions més petites actuen durant la temporada mitjana, entre abril i maig, i durant el mes d'octubre. Fonts de l'Ajuntament de Barcelona també van coincidir a assenyalar, com va fer l'ACA, que la quantitat de residus que s'extreuen de l'aigua disminueix any rere any. Així, mentre que el 2008 es van recollir 88,5 metres cúbics de residus, el 2009 la xifra va ser de 53, mentre que l'any passat es va reduir fins a 36 metres cúbics. Amb tot, fonts de l'Ajuntament assenyalen que, tot i que la quantitat no és abundant, són residus que si no es retiren es mantenen a l'aigua i es poden arribar a degradar per si sols. Una part important dels residus que es recullen de l'aigua són plàstics.
Pel que fa a la reducció del nombre d'anàlisis de l'aigua a càrrec de l'ACA, fins ara aquestes es compatibilitzaven amb les que feia l'Agència de Salut Pública de Barcelona, organisme mixt que depèn de l'Ajuntament i que aquest any mantindrà les inspeccions, per la qual cosa les anàlisis a les platges de la capital catalana continuaran tenint una periodicitat setmanal i no quinzenal com passarà a les de la resta del país.