medi ambient
La gestió mancomunada de la brossa a l'Alt Maresme perilla
deute · A mitjan juny, tots els municipis membres de l'entitat, excepte Malgrat, sumaven més d'un milió d'euros impagats
L'alcaldessa, Conxita Campoy (PSC), adverteix que la situació no es pot allargar més temps
La Mancomunitat de l'Alt Maresme per a la Gestió de Residus Sòlids Urbans i del Medi Ambient, que engloba Pineda, Malgrat, Santa Susanna i Palafolls, no se'n surt. Si l'octubre de l'any passat la presidenta de l'entitat i alcaldessa de Malgrat de Mar, Conxita Campoy (PSC), donava el toc d'alerta, ara ja parla de situació límit. “El deute acumulat dels tres municipis veïns puja a 1.038.283 euros”, apuntava fa pocs dies, i assenyalava que “l'única població que està al dia dels pagaments és Malgrat”. De fet, el retard a fer efectiva la part proporcional de la despesa és el que fa trontollar tot el sistema, sobretot quan es tracta de la població més gran, Pineda, que representa més del 40% de la brossa que arriba a la planta de transferència.
Conxita Campoy no amaga la seva preocupació pel futur de l'associació entre els quatre municipis. “És imprescindible que es compleixin els terminis de pagament, perquè Malgrat no pot fer-se càrrec d'unes despeses que no li corresponen”, assenyala, i apunta que “la solució ha d'arribar aviat, perquè, si no, la mancomunitat no podrà continuar com fins ara”.
De primera necessitat
En aquesta mateixa línia es manifesta el responsable de l'organisme, Xavier Fontrodona. “Estem parlant d'un servei de primera necessitat que funciona amb el criteri d'economia d'escala; la seva desaparició suposaria una despesa encara més gran per a cada municipi, que hauria de gestionar-se la brossa de manera individual”, comenta el tècnic, que considera que per a alguns dels municipis “aquesta opció és simplement inviable”.
El concepte de mancomunitat permet a cada població que hi està adherida traslladar els seus camions de brossa i abocar-la en un transport més gran, que és el que fa el viatge fins a la planta del Consorci de Residus del Maresme i fins a altres plantes finalistes, que en fan el tractament oportú. “Aquesta associació encara té més sentit a l'estiu, quan es triplica la població per l'arribada del turisme i, junt amb la població, es triplica també la brossa diària”, explica Fontrodona, que apunta com a possible solució l'augment de la taxa de les escombraries. “No és una decisió popular, però precisament la taxa permet repartir el cost total del servei entre aquells que el fan servir, i no cal recordar que les escombraries s'han de recollir”, insisteix el tècnic.
Per la seva banda, l'alcalde de Pineda, Xavier Amor (PSC), va assegurar ahir que el seu municipi ja havia eixugat part del deute i que aposta per continuar dins la mancomunitat. “Ens interessa mantenir-la”, va dir.
Un lligam intermunicipal nascut el 1994
La planta de transferència de residus va obrir l'any 1992, encara que la Mancomunitat de l'Alt Maresme per a la Gestió de Residus Sòlids Urbans i del Medi Ambient es va constituir el mes d'octubre del 1994 pels ajuntaments de Malgrat de Mar, Palafolls i Santa Susanna. Dos anys després s'hi va incorporar Pineda. Les millores a les instal·lacions han estat continuades, i l'última ha estat per donar cabuda a la recepció de la fracció orgànica (FORM), tot i que de moment, només s'aplica a grans productors. La mancomunitat també gestiona la deixalleria mancomunada de Malgrat i de Pineda. L'any passat, la planta va rebre 29.207 tones de residus de fracció resta i 2.089 tones de FORM. A més, es van fer un total de 229.577 quilòmetres per portar els residus acumulats a les plantes finalistes.