Unió de Pagesos entrega 600 al·legacions contra l'ampliació de les ZEPA del Segarra-Garrigues

Avui acaba el termini per presentar-les

Unió de Pagesos considera que tal com s'han fet les declaracions d'impacte ambiental es vulnera la normativa europea que ja ha condemnat dues vegades al Govern per aquest motiu. UP té obert un contenciós administratiu des del primer projecte sobre les zones ZEPA i preveu demanar que compareguin els consellers i persones implicades en el projecte fins ara.

No es demanarà la compareixença dels actuals consellers Joaquim Llena i Francesc Baltasar si s'aprova el projecte actual tenint en compte les al·legacions presentades, tot i que el secretari general d'agricultura ja va anunciar que el projecte s'aprovarà el dia 12 de juny. UP denuncia que no s'explicarà la delimitació exacta de les zones afectades fins després d'aprovar el projecte i que això provoca indefensió als pagesos. El sindicat agrari està disposat a arribar fins al tribunal constitucional i no descarta mobilitzacions.

La Comunitat de Regants també ha presentat una trentena d'al·legacions. També ho han fet alguns municipis i consells comarcals. Avui era l'últim dia per presentar-les. A partir d'ara, el govern de la Generalitat les estudiarà, les refusarà o bé les introduirà en el projecte, i l'enviarà a Brussel·les per tal d'evitar la sanció que la Unió Europea ha interposat per incomplir les directrius comunitàries de protecció d'aus.

Controvèrsia CiU-ERC

La polèmica per les ZEPA del Segarra-Garrigues s'ha convertit en protagonista de la campanya electoral del Parlament Europea a les terres de Lleida. En un dinar celebrat avui a Soses amb 150 militants i simpatitzants, el secretari general de Convergència, Felip Puig, ha acusat el govern de la Generalitat de voler convertir el Segarra-Garrigues en «l'hortet de Catalunya», i ha comparat les 5.800 hectàrees protegides que va preveure el govern de CiU amb les 40.000 hectàrees que conté l'última proposta del govern de la Generalitat.

A la tarda li han replicat des d'ERC. El diputat Carmel Mòdol considera que la xifra de 5.800 hectàrees de CiU pretén «excitar els electors de Lleida», però «saben que és impossible» ja que la UE hi ha dictaminat en contra. Mòdol ha recordat que 5.800 hectàrees és el primer que es va plantejar, als 90, i que la mateixa CiU al govern va situar la protecció en 20.000 hectàrees el 1998.

Això sí, el candidat d'ERC a les eleccions europees, Oriol Junqueras, ha advertit des de Vilafranca del Penedès, on s'ha reunit amb dirigents d'Unió de Pagesos, que els pagesos catalans «no poden pagar exclusivament» que Europa «hagi acabat amb les seves aus estepàries des de fa moltes dècades» i ha afegit que la diversitat ecològica, orogràfica i climàtica de Catalunya «garanteix la convivència d'aus i activitats agràries»: «Fins i tot dins de les àrees regables existeixin reserves naturals que no poden ser regades 175, ha dit, tot posant com a exemple dels tossals del canal d'Urgell, on «continuen havent zones amb flora i fauna original prèvia al regadiu».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.