Ràfegues de gairebé 100 km/h en un juliol inusual
Les previsions indiquen que el vent afluixarà avui, si bé les temperatures, també més baixes del que és habitual en aquesta època, no s'acabaran de recuperar
El fort vent que va bufar durant la jornada d'ahir va ser sens dubte decisiu perquè s'escampés el foc de la Riba. A mode de premonició, de fet, la direcció general de Protecció Civil al matí ja havia advertit de l'alt risc d'incendi a tot el terç sud del país, inclòs tot el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, per a les hores centrals del dia, per l'entrada de forts vents de ponent que havien de fer baixar l'índex d'humitat, com es va confirmar poc després. Fruit d'això, el Servei Meteorològic de Catalunya va recollir fortes ràfegues a tota la demarcació, de fins a 98 km/h al Perelló o 84 km/h al Mas de Barberans (vegeu gràfic). Al vessant de les muntanyes de Prades de l'Alt Camp i la Conca, on es va declarar el foc, també es van registrar cops pròxims als 70 km/h. La forta radiació solar i el fet que les temperatures pugessin alguns graus respecte de la vigília també hi haurien tingut part de culpa. Això sí, tant els valors d'aquests dies, fins i tot frescos a la nit, com el fort vent són poc usuals al juliol, fet que ha provocat també imatges de relativa desolació a les platges.
Les previsions
Segons les previsions, les temperatures continuaran estancades els dies vinents per sota de les habituals per l'arribada d'una altra pertorbació. Els pròxims dies seran assolellats, però hi haurà molta variabilitat, amb ruixats, tempestes i núvols. Fins i tot s'indica la possibilitat que puguin caure flocs de neu a la Val d'Aran per sobre dels 2.300 metres; un fet, però, que no seria excepcional al juliol. Pel que fa al vent, es preveu que avui no bufi tant, de component nord i oest moderat al matí, si bé després girarà a component sud i oest a l'interior, entre fluix i moderat.
Un mes poc habitual, fresc i plujós
Forta inestabilitat meteorològica aquest mes, que ha registrat temperatures rècord com ara la mínima registrada a l'Observatori Fabra de Barcelona la matinada del 14 de juliol, amb 13,8 graus; un valor que no es veia des del 2004, segons fonts del Servei Meteorològic de Catalunya. Les raons del descens, que va arribar fins als 10 graus en zones del Pirineu, estan relacionades amb l'entrada de vent del nord per l'estancament de l'anticicló cap a l'oest. El 14 de juliol, per exemple, un dels dies més freds del mes, les temperatures mitjanes assolides van estar molt per sota de la mitjana del juliol del 2010. A més, la baixada ha estat acompanyada de fortes pluges.
Això ha fet que el juliol sigui més fresc i plujós del que és habitual en aquestes dates. Cal recordar que els episodis de tempestes d'ahir ja s'havien anat repetint els dies 5 i 12 de juliol. Aquesta inestabilitat contrasta amb l'abril i el maig, quan, en canvi, el temps va ser més càlid del que és habitual. Les temperatures mitjanes llavors van superar àmpliament la mitjana climàtica mensual, sobretot en zones com ara el Pirineu, el Prepirineu, la depressió central i punts del litoral i prelitoral.
Possibilitat de neu al Pirineu
Veient les previsions per als pròxims dies, i a excepció del que pugui passar l'última setmana, es preveu que el butlletí mensual ofereixi registres poc habituals per a un juliol. Aquestes temperatures tan anòmales, però, no impliquen que a l'agost s'hagi de mantenir la mateixa tendència. El 2010 es va caracteritzar per haver estat l'any més fred a Catalunya dels últims vint; a l'agost, però, es va registrar la temperatura més alta de la història: 39,3 graus.