tarragonès
La petroquímica tarragonina consumirà aigua regenerada
El projecte, que estalviarà 6,8 hm³/any d'aigua de l'Ebre, està a punt i en proves per entrar en servei al setembre
L'obra, pionera a Catalunya, alliberarà un 20% del cabal que usa la indústria
La indústria petroquímica tarragonina és a punt d'esdevenir pionera a Catalunya en l'ús d'aigua regenerada. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va iniciar al juliol les proves de la nova planta de terciari que ha construït vora la depuradora de Vila-seca, que permetrà la recuperació de 6,8 hm³ a l'any (18.911m³ al dia) gràcies a un tractament addicional que farà l'aigua depurada (provinent també de Tarragona i Salou) apta per a usos industrials, de reg i de recàrrega d'aqüífers. Aquest volum, de fet –que suposa vora un 20% del consum industrial d'aigua de l'Ebre, d'uns 35hm³/any– serà usat sobretot als polígons químics sud i nord per a tasques de refrigeració, gràcies al conveni signat fa un any pel qual Aguas Industriales de Tarragona (Aitasa), pel seu cantó, ha construït, amb una inversió de 5,2 milions, la xarxa per distribuir l'aigua a les empreses i gestionarà la planta durant 25 anys.
Si les proves surten bé, la instal·lació entrarà en servei al setembre per alliberar un cabal que ara s'agafa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) –al qual la petroquímica continuarà connectada per cobrir possibles contingències–, i que es podran destinar a reforçar el consum domèstic, ja que no es preveu cap reducció de la concessió actual, de 121,6 hm³ anuals (si bé el consum real és d'uns 70). La planta està preparada per tractar fins a 20 hm³ en futures fases, tot i que a curt termini l'ACA no en preveu cap ampliació per falta de pressupost.
L'obra, finançada en un 85% per fons europeus, ha costat en total uns 42 milions: 27,6 la planta, i 14,5 més que es gastaran en 17km de canonades per dur l'aigua als dipòsits de Bonavista i a un de nou a la Pobla de Mafumet, des d'on es distribuirà als dos polígons. El projecte, el més important que s'ha fet mai al país en matèria de regeneració, s'havia d'incloure en un ambiciós programa de reutilització impulsat per l'anterior govern, que finalment no es va aprovar. Les principals actuacions, això sí, són al pla de gestió de districte de conca fluvial de Catalunya, que sí que es va aprovar el novembre passat, tot i que el nou govern ja ha dit que el vol revisar per fixar-hi prioritats.
LA XIFRA
I de retruc, el riu Gaià tornarà a arribar al mar
Dels 6,8 hm³ que la petroquímica podrà usar cada any provinents del nou terciari de Vila-seca, es preveu que 1hm³ se l'estalviïn d'aigua que ara s'agafa del pantà del Catllar, on Repsol explota la majoria dels drets. Això farà possible, segons el conveni signat entre l'ACA i l'empresa en vigor des del 30 de juliol, que ara aquest cabal s'alliberi per tal que el riu Gaià, que des del 1977 acabava a l'embassament, pugui tornar a arribar al mar. Dilluns passat, de fet, Repsol ja va començar a deixar anar aigua a raó d'uns 15 litres per segon, que equival aproximadament a la quantitat que aquests dies està entrant al pantà, tot i que per ara no ha servit encara perquè el riu recuperi el seu aspecte. El conveni, de fet, preveu un desembassament entre els 90 l/s a l'estiu i els 124 a l'hivern, però sempre que al pantà hi hagi prou aportacions naturals i el nivell superi la cota dels 84,5 metres a l'estiu (entre maig i setembre) i els 87,5 a l'hivern (per sota, es mantindrà l'aigua per als regants i com a reserva de Repsol). L'empresa i l'ACA ja havien anunciat la setmana passada que fins a la tardor no es donarien les condicions per recuperar el cabal, postura que mantenen tot i que Repsol ha accedit a la demanda de la plataforma Salvem el Gaià i finalment ha iniciat ja el desembassament “per calibrar i ajustar els mecanismes i elements tècnics” instal·lats al peu de la presa.