Medi ambient

LLUÍS PALLÍ

CATEDRÀTIC DE GEOLOGIA

“La Costa Brava és geologia”

No hi és

Un relleu montserratí

Coautor del llibre i catedràtic de la Universitat de Girona.

Després d'enllestir el llibre, creu que es deixa algun element?

Sempre hi ha diversos criteris. Nosaltres, amb un criteri determinat, n'hem agafat 300. Altres, amb altres criteris, podrien agafar altres elements. És una cosa molt sui generis. Nosaltres creiem que aquests són els més importants que hi ha a Girona.

I quin és, per vostè, el més important?

No hi és l'element. Tan important és un volcà com la façana de la costa.

A través de la geologia de la demarcació es pot explicar tota la història de la Terra?
Sí, sí, efectivament. Nosaltres hem trobat els fòssils més antics de Catalunya, a Terrades, que són del cambrià inferior, és a dir, 540 milions d'anys, com també els sediments més moderns, els Aiguamolls de l'Empordà. Per tant, es pot fer tot un seguiment.

Ha trobat a faltar algun element?

M'hauria agradat trobar un relleu montserratí. Però el tenim a Catalunya.

Quin seria el resum després del llibre?

La demarcació de Girona és, geològicament, la més completa de tota la península Ibèrica. Tenim una façana litoral, la Costa Brava, una plana, una estructura pirinenca, subpirinenca i prepirinenca, tot el vulcanisme geològic... Estem trepitjant les comarques més variades de tot el país, tant per la seva complexitat, com per la seva varietat, com per la seva singularitat.

La manca d'una gran indústria minera ha ajudat a preservar la geologia?
La mineria a Girona no ha estat gaire important. La roca mare ens dóna un tipus de material. I hem explotat el que hem tingut, sobretot, la fluorita, a Osor, i el talc, a la Vajol. I no podem oblidar les aigües minerals, on estem molt ben representants: Caldes, Sant Hilari, Vilajuïga...

Però el seu atractiu no s'ha explotat, no?

Això, segur. L'hem explotat des del punt de vista botànic, antropològic, però mai geològic. Poder no s'ha explotat perquè tampoc s'ha donat a conèixer. La gent no sap el que l'envolta. Per exemple, la Costa Brava és costa brava gràcies a la litologia, no a la botànica. Per tant, la Costa Brava és geologia.

Nosaltres som els pioners a mirar de donar-ho a conèixer. I es podrien donar a conèixer dins un mateix paquet, amb els antropològics i els naturals, on hi hauria els geològics. I el llibre és el tret de sortida, amb molta fotografia i un text amb uns termes a l'abast de tothom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.