Medi ambient

BAIX EBRE / MONTSIÀ

El cargol poma ja s'estén per unes 1.000 hectàrees d'arrossar del Delta

La presència del mol·lusc gairebé es dobla però la collita d'arròs no minvarà aquesta campanya

Caldrà canviar l'estructura hidràulica per frenar la plaga

El cargol poma continua escampant-se pel marge esquerre del Delta de l'Ebre i, segons les darreres estimacions del Departament d'Agricultura, el mol·lusc invasor ja és present en unes 1.000 hectàrees d'arrossar, front les 576 de fa un any. Cada setmana s'extreuen del riu, sèquies i desguassos unes 20.000 postes de cargol poma i uns 5.000 adults. “No hi ha més cargols que fa un any però la plaga s'ha estès per més llocs”, ha manifestat el responsable de la lluita contra el cargol poma del Departament d'Agricultura, Hernán Subirats. Tot i que la plaga afecta un 10% de la superfície d'arrossar (amb diferents graus d'intensitat), no perjudicarà la collita de l'arròs aquesta campanya, una collita que començarà d'aquí a pocs dies. “Hi ha menys d'una hectàrea que no tindrà producció d'arròs per culpa del cargol poma”, ha dit Subirats. De tota manera, administració i sector no abaixen la guàrdia i coincideixen en què és necessari modificar l'estructura hidràulica del Delta per barrar el pas als camps al cargol poma. “La prioritat és fer arròs, per això és necessari posar barreres, comportes i filtres que impedeixen el pas del cargol”, ha apuntat Subirats. En aquest sentit, la Generalitat ha comprat un filtre a una empresa de la Rioja que s'instal·larà a la sèquia mare el 12 de setembre. “Aconseguim contenir la plaga, però com que no hi ha aïllament les zones netes es tornen a infectar”, ha apuntat el responsable del sector de l'arròs d'Unió de Pagesos, Dani Forcadell. El cost del filtre és de 90.000 euros i si funciona s'instal·larà també als desguassos de Capítol i Barques. “Hem d'anar provant mètodes diferents per combatre la plaga i, de moment, a terra ens hem sortim, però el més complicat és combatre-la al riu, on hi ha el gran reservori”, ha manifestat el responsable de la lluita contra el cargol poma d'Agricultura.

Un dels productes que s'ha demostrat eficaç per combatre el cargol poma és la saponina, una substància tòxica que s'extreu de les camèlies i que es va aplicar en unes 200 hectàrees d'arrossar després de la sembra del cereal. “Voldríem fer un altre tractament amb saponina després de la sega de l'arròs, abans d'inundar els camps”, ha explicat Subirats. La saponina és efectiva però els tractaments són cars: 8 euros el litre. El tractament que es va dur a terme a principis d'estiu, va costar 50.000 euros.

LA FRASE

La campanya de l'arròs està salvada, però el cargol poma s'ha escampat per més punts del Delta
Hernán Subirats
RESPONSABLE DE LA LLUITA CONTRA EL CARGOL POMA

LA XIFRA

20.000
postes de cargol poma
s'extreuen cada setmana del riu, sèquies i desguassos del marge esquerre del Delta.

Segon any amb els camps del marge esquerre eixuts

Mantenir els camps eixuts després de la sega de l'arròs i fins a l'inici de la següent campanya (a l'abril) és un dels mètodes per combatre el cargol poma, ja que el mol·lusc necessita aigua per sobreviure. El Departament d'Agricultura estudia sol·licitar per segon any consecutiu permís a la Unió Europea per no inundar els camps durant els mesos d'hivern, una pràctica que els pagesos han de complir per cobrar els ajuts agroambientals de l'arròs. És a dir, que si Europa ho aprova els arrossaires cobraran igual l'ajut però no inundaran els camps. “Costa convèncer Europa dels avantatges de la mesura”, ha dit Subirats. Per la seua banda, la UP reclama que si s'opta per assecar els camps es vigili que tothom compleixi, que no passi com l'any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.