Medi ambient

La crisi de l'ACA deixa la presó del Catllar sense depuradora

Recoder admet que “no és possible programar l'obra a curt termini”

El centre penitenciari s'havia d'estrenar a final d'any

L'Agència de l'Aigua passa d'invertir 338 milions el 2009 als 24,5 milions d'enguany

La crisi financera de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), una empresa pública dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat que acumula un endeutament de més de 1.300 milions d'euros, afectarà també el sistema penitenciari català. La llarga llista d'actuacions i obres que l'ACA ha decidit cancel·lar o ajornar inclou la xarxa de clavegueres i la planta depuradora d'aigües residuals del nou centre penitenciari de les comarques de Tarragona Mas d'Enric, al Catllar, segons ha reconegut el conseller Lluís Recoder.

El Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya publicava ahir una resposta parlamentària del conseller de Territori i Sostenibilitat en què admet que “en l'actualitat, la situació econòmica i financera de l'ACA no fa possible programar l'obra [depuradora i xarxa de canonades de la presó Mas d'Enric] a curt termini”. En conseller completa la resposta a una pregunta formulada pel diputat Rafael Luna (PP) afirmant que “s'estudiaran les diferents alternatives possibles per a la seva construcció i s'hauran de buscar formes de finançament que no carreguin el pressupost ordinari de l'ACA”.

L'ajornament sine die de la depuradora del Catllar ajornarà també l'entrada en funcionament del nou centre penitenciari no només per la falta de tractament de les seves aigües residuals sinó perquè l'Ajuntament del Catllar va condicionar l'autorització de la nova presó precisament a l'entrada en funcionament de la nova depuradora, que a banda de la presó ha de donar servei a 23.000 habitants (6 milions de litres d'aigües residuals al dia).

Una obra més a la llista

La depuradora del Catllar és una més de les desenes d'obres afectades per la crisi de l'ACA. Entre les actuacions que l'agència ha hagut d'abandonar aquest any destaca la contractació de les embarcacions de neteja de l'aigua a les platges, que en alguns casos han acabat assumint els ajuntaments de la costa.

Després de més de vuit mesos de preparació, la direcció de l'ACA podria presentar en les pròximes setmanes al seu consell d'administració un pla detallat de la situació financera i una actualització de les obres i actuacions afectades per la retallada.

Els responsables de l'ACA van informar el juliol passat al Consell per a l'Ús Sostenible de l'Aigua (CUSA, organisme assessor de la Generalitat) que el pressupost d'aquest any inclou inversions per al conjunt de Catalunya en matèria d'aigües de només 24,5 milions d'euros, una xifra que contrasta amb els 338,3 milions d'euros d'inversions totals, segons la memòria de l'ACA del 2009.

Cal recordar que l'ACA i Aigües Ter Llobregat –empresa pública adscrita també a Territori i Sostenibilitat– sumen un deute de més de 2.100 milions d'euros i han de fer front aquest any a uns interessos bancaris de més de 65 milions d'euros.

65
milions d'euros
en interessos bancaris pagaran aquest any l'ACA i ATLL a causa del seu endeutament multimilionari.
100
milions d'euros
és el cost estimat del contracte de construcció, conservació i explotació de la presó Mas d'Enric.

Un ple especial del Parlament per parlar de l'ACA

El Parlament podria tornar a tractar de la crisi de l'ACA en un ple monogràfic que es podria fer aquesta tardor. El plat fort seria el refinançament de l'ACA i un altre increment del cànon de l'aigua.

Deixen d'estudiar la qualitat biològica al mar

L'ACA ha anul·lat aquest any la partida destinada als estudis dels indicadors biològics en aigües marines, una sèrie de dades de gran importància per conèixer l'evolució de la qualitat de l'aigua al litoral.

El PSC pregunta pel descompte del cànon de l'aigua

El diputat socialista Jordi Terrades ha preguntat al govern pels canals d'informació als ciutadans de la tarifa social del cànon de l'aigua –preu reduït per a sectors desafavorits– aprovada pel Parlament.

Els treballadors d'ATLL vigilen l'absorció

El comitè d'empresa d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) ha expressat la seva preocupació per l'absorció d'ATLL per part de l'ACA i la possible privatització de serveis, com ara les plantes potabilitzadores.

La presó Mas d'Enric, al Catllar, tindrà 750 places

La nova presó Mas d'Enric, ara afectada per la crisi de l'ACA, està dissenyada per a 750 places, de les quals se'n destinarien 650 a interns adults, 50 a joves i 50 més a dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.