Medi ambient

maresme

Teià vol limitar l'ampliació del Parc de la Serralada Litoral

Pretén evitar que es protegeixin un seguit de parcel·les agrícoles del municipi que ja s'havia decidit conservar

L'oposició considera que l'alcalde vol afavorir interessos privats

Ajuntaments i Generalitat van engegar, durant el passat mandat municipal, un procés per ampliar en prop de 2.000 hectàrees la zona d'especial interès natural (EIN) protegida en el context del Parc de la Serralada Litoral. Aquesta ampliació de la zona natural abaixava considerablement de cota els límits del parc i assegurava que els municipis que estan situats a la falda de la muntanya tindrien el creixement urbanístic a ratlla. Aquest procés, que encara està en fase de tramitació, podria ser ara alterat, si més no al terme de Teià, on el nou govern municipal aposta per la desprotecció de moltes d'aquestes finques que són a prop del nucli.

Concretament, el nou govern vol deixar fora del territori EIN els voltants del cementiri i alguna finca a tocar del camí de la Serra. Tot i això, el consistori, que tot just ha enviat la nova proposta de límits a la Generalitat, no ha concretat les hectàrees que volen rescatar. L'alcalde del municipi, l'independent Joan Castán, explica que es volen evitar situacions “il·lògiques” com ara que el cementiri sigui dins del parc. “També ho fem perquè els agricultors del municipi tinguin més facilitat de canviar de conreu”, diu. Fonts del Consorci del Parc de la Serralada Litoral, però, asseguren que la inclusió a l'EIN d'aquests terrenys agrícoles no afecta en cap cas la rotació de conreus. La proposta de canvi del límit ha generat un encès debat al municipi. En el darrer ple, ERC va recriminar al govern la decisió. Per la regidora republicana, Emma Peiró, el nou govern vol afavorir interessos particulars de propietaris de finques que no volen veure els seus terrenys convertits en una zona no urbanitzable.

LA FRASE

Volem convèncer els ajuntaments dels beneficis de la conservació del territori
Marta Subirà
directora general de polítiques ambientals de la generalitat

La Generalitat reprèn les converses

La Generalitat tindrà la paraula final sobre el procés, un procés que fa uns dies que s'ha reprès, amb noves converses amb els ajuntaments, després de les eleccions municipals. “Volem fer entendre als poders locals els beneficis de la protecció, però és important que hi hagi consens”, diu la directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà. El govern treballa amb la previsió que el projecte surti a exposició pública el primer trimestre del 2012.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.