Baix Llobregat
Molins treballa perquè la planta energètica utilitzi la biomassa de Collserola
L'Ajuntament manté que es faran totes les provatures possibles perquè la fusta sigui viable
Fins ara, el 95% dels residus forestals s'han enviat a Itàlia
Molins de Rei s'ha proposat que els residus forestals del parc de Collserola es puguin utilitzar com a combustible en la planta energètica del municipi i ha iniciat les gestions per assolir el repte. L'equip de govern (PSC i CiU) ha contactat amb les empreses que tracten la biomassa i treballa perquè es facin les proves tècniques necessàries per aconseguir que la llenya tingui les condicions adequades per produir energia tèrmica en aquesta planta, que proporciona aigua calenta i calefacció al barri de la Granja des del 2001 i va ser pionera a Catalunya.
Molins de Rei té ara una bona oportunitat per treballar en la viabilitat de la biomassa, ja que la forta ventada que va assolar el país el gener del 2009 i la gran nevada del març de l'any passat van provocar una acumulació extraordinària de residus forestals al parc de Collserola. En concret, els dos fenòmens meteorològics van fer caure 140.000 arbres i la seva recuperació ha permès retirar dels boscos de Molins unes 6.000 tones de biomassa entre el 2009 i l'octubre passat. Una xifra a la qual cal afegir les mil tones que s'estellaran durant aquest mes. Fins ara, però, el 95% d'aquesta biomassa s'ha destinat a una planta tèrmica de l'illa italiana de Sardenya, a causa de la impossibilitat tècnica que la central de Molins pogués utilitzar els residus forestals de Collserola. “Ara estem disposats a treballar perquè la mida, la netedat i la sequedat d'aquesta fusta siguin les pertinents per poder utilitzar-la com a combustible en la nostra planta”, explica l'alcalde, Xavi Paz.
Un cop s'aconsegueixi que els residus forestals assoleixin les condicions adequades, però, caldrà superar un altre obstacle. La central –gestionada per l'empresa mixta Molins Energia– no disposa de cap superfície per emmagatzemar la biomassa, un aspecte important tenint en compte l'acumulació que hi ha al parc de Collserola. “Haurem de veure com resolem aquest problema, encara que sigui emmagatzemant-la provisionalment en algun lloc del municipi”, diu Paz.
El consistori també ha començat a treballar perquè el preu de la biomassa produïda a Collserola se situï per sota del preu mitjà que es paga ara per cada tona cremada a la central de Molins (entre 45 i 48 euros). Tot plegat, en paraules de l'alcalde, “perquè es compleixi l'objectiu original d'aquesta planta, que és que la biomassa de Collserola pugui aportar poder calòric al barri de la Granja”. Una fita que, a més, suposaria beneficis mediambientals, des del punt de vista del transport de la biomassa, i econòmics, tenint en compte el dèficit d'explotació que té la planta de Molins.
LA XIFRA
LA FRASE
200.000 euros invertits en la recuperació del parc
Des de la ventada del 2009, Molins ha invertit 200.000 euros en la recuperació del parc de Collserola. Els boscos encara no estan totalment nets, però s'han obert les carreteres i vials de la xarxa bàsica, els camins principals, gairebé tota la xarxa secundària i la xarxa de via pública de la zona urbana dels barris de muntanya. A més, es treballa en la permeabilitat del parc perquè no hi hagi obstacles a l'hora d'extingir un possible incendi.
Per evitar les conseqüències dels temporals, la regidora de Medi Ambient, Mònica Santamans, aposta per una gestió forestal continuada en tot l'àmbit de Collserola. L'alcalde, Xavi Paz, afegeix que “ara és quan més cal insistir en els treballs a fer per tenir la feina enllestida abans de la campanya d'estiu”.