Figuerola projecta un parc d'energies renovables de més de 150 hectàrees
El Gepec ja s'hi ha mostrat en contra i l'Alt Camp està pendent de Medi Ambient per fer valoracions
El parc d'energies renovables es projecta amb l'objectiu que contribueixi «al desenvolupament sostenible creant eines i equipaments que facin possible una generació d'energia elèctrica més neta i una gestió de residus més coherent i sostenible, a més de generar llocs de treball», però el cert és que l'Ajuntament de Figuerola del Camp preveu un projecte de grans dimensions que ocuparà fins a 151,47 hectàrees de terreny. Tot i que ja s'han sentit veus en contra del projecte –els primers de prendre partit han estat els membres del grup ecologista Gepec–, el consistori hi dóna suport: «Ja fa anys que tenim debat i anem prenent consciència de la necessitat d'aprofitar les energies renovables. I també som conscients que estem en un entorn natural i agrari, i que l'hem d'afavorir i protegir.» El parc solar estaria situat al sud del municipi i a 900 metres del polígon industrial de Valls, a la zona de Palau de Reig de Dalt. A l'oest limitaria amb la resa dels Masos; a l'est, amb la rasa dels Arenals, i al nord, amb el camí de les Esplanes, el Mas d'en Llop i Fontscaldes.
El Gepec, en contra
El Gepec ha estat la primera organització que ha expressat públicament la seva negativa rotunda al desenvolupament del projecte. El grup ecologista ha informat que ha tramès a l'Oficina Territorial d'Avaluació Ambiental de Tarragona un informe d'objeccions perquè pensen que «es tracta d'un projecte encobert de reconversió industrial» després que fa tres anys ja es va fer una consulta popular respecte a la instal·lació d'un parc eòlic a la serra de Miramar o la construcció d'un parc solar fotovoltaic de dimensions gegantines (340 hectàrees) al Pla de Santa Maria, promogut per l'Incasol. El debat sobre la manera de promoure les energies renovables a la comarca de l'Alt Camp és obert, però el Gepec considera que «un cop més l'especulació urbanística troba justificacions d'allò més inversemblants per destruir, fragmentar i depredar un dels millors paisatges agroforestals de la plana de l'Alt Camp», ja que el projecte «atempta contra la preservació dels valors naturals, socials i paisatgístics» i se sospita que aquest pla especial vol «reconvertir una extensa àrea de sòl agrícola en sòl per a sistemes generals urbanístics de tipus industrial».
El Gepec insisteix que l'estudi d'impacte i integració paisatgística (EIIA) que s'adjunta és un document «pretesament genèric, que no té en compte les consideracions del Catàleg del Paisatge del Camp de Tarragona», a banda que el projecte també tindrà impacte sobre la fauna que hi habita, on s'ha observat la nidificació de torlit, gaig blau, i de terrerola, espècies de conservació prioritària a Catalunya, de la mateixa manera que també és zona de cacera d'una parella d'àligues cuabarrades que nidifiquen a la serra Carbonària. D'altra banda, també s'hi pot veure àligues marcenques, àligues daurades –ocasionalment–, aligots, així com algunes parelles d'òlibes.
Segons indica el Gepec, en el pla territorial del Camp de Tarragona es preveu que el pla especial és catalogat com a sòl d'interès agrari i o paisatgístic, i per tant no en serien compatibles els usos per a un sistema general urbanístic de tipus industrial. Però a més, en el projecte no es preveuria l'afectació a la Torre de la Mixarda.
El Gepec no es queda aquí i proposa dues alternatives. Per una banda, la implantació d'aerogeneradors i parcs solars de menys de 2 MW en sòl industrial o urbà, i la implantació de plaques solars en teulades públiques i la creació d'una ordenança solar al terme municipal.
L'Alt Camp no es mulla
Des de la presidència del Consell Comarcal de l'Alt Camp i tenint en compte la magnitud del projecte, Carme Mansilla no es va voler mullar i va dir que en tenen «coneixement» però que «és un projecte de municipi i que com a Consell Comarcal encara no s'ha valorat». En aquest sentit, Mansilla considera que «primer s'haurà de veure l'encaix que té dins el pla territorial del Camp de Tarragona», i que encara està pendent d'aprovació i de «si els usos són compatibles».
Una vintena de molins
n.r.En el projecte es preveu dividir en dos sectors tot l'àmbit d'actuació. El primer es destinaria a la instal·lació d'una parc eòlic que seria compatible amb l'explotació agrícola del sòl. Les instal·lacions solars que s'han pensat s'instal·larien en 126,12 hectàrees de superfície, en les quals cabrien entre 16 i 20 aerogeneradors d'1 a 2 MW. Amb tot, a Figuerola del Camp ja s'han impulsat altres projectes relacionats amb l'energia renovable, tot i que de més petites dimensions, com ara la instal·lació de plaques solars a la teulada de l'escola, que produiran 14.500 kW l'any d'electricitat, o la col·locació d'un molí de 13 metres d'altura i 4 plaques solars amb l'objectiu de fer un sistema mixt de producció elèctrica a les finques on estan situats els pous de subministrament d'aigua municipal, que està previst pel 2010.
Equipament energètic i ambiental
n.r.En un segon sector, que seria incompatible amb l'activitat agrícola del sòl, s'hi instal·larien la resta d'activitats. En una superfície global de 18,26 hectàrees s'hi preveu primer la construcció d'una horta solar que produiria 3 MW d'energia en sis hectàrees. Després, també es construiria un equipament municipal que serviria com a centre de suport a emprenedors productors d'energies renovables i també per a l'estudi i la recerca tecnològica. Tindria una superfície de 400 m² i a la teulada s'hi instal·larien plaques solars. En tercer lloc també s'ha projectat una planta de biomassa que s'alimentaria de residus vegetals de procedència forestal, de podes agrícoles i restes de jardineria, que produirien 6,5 MW d'energia. En el projecte es preveu que el Consell Comarcal de l'Alt Camp hi pugui instal·lar els serveis mediambientals, tot i que l'ens es planteja construir al polígon industrial de Valls per accelerar el procés. Per això, en cas que l'organisme supramunicipal deixi lliure aquest espai, es reservaria aquest àmbit per a futurs projectes relacionats amb les energies renovables.
L'Ajuntament ja ha demanat informes previs al Departament de Medi Ambient per tal de començar els tràmits administratius i obtenir les llicències necessàries.