economia
L'Empordà aposta per la custòdia agrària
Entitats ecologistes i explotacions agràries signen els primers convenis
La comarca de l'Alt Empordà aposta per la custòdia del territori, en aquest cas per la custòdia agrària. Aquest sistema consisteix en un acord entre un productor agrari que es compromet a portar a terme mesures de preservació ambiental per conservar els valors i unes entitats naturalistes, que es comprometen a assessorar el productor i a donar a conèixer els productes i la finca, per ajudar en la diversificació del producte i per aconseguir un reconeixement com a producte de la terra i de qualitat.
Dues signatures
En concret, a l'Alt Empordà s'ha engegat una campanya en el marc de del projecte Cultivant sinergies, un pla pilot de desenvolupament rural de l'entitat ecologista GOB Menorca amb la col·laboració de la també entitat naturalista de l'Empordà Iaeden, i cofinançat pel Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí i pel Feader.
Aquesta setmana s'han signat els primers dos acords de custòdia entre aquestes entitats naturalistes i dues explotacions agrícoles de l'Alt Empordà. Una d'elles és el Celler Can Torres de Vilartolí, a Sant Climent Sescebes. Es tracta d'una finca vitivinícola que elabora vi ecològic. L'altra és el Mas Galceran de Sant Miquel de Fluvià. Aquesta és una finca d'horta ecològica situada al costat del riu Fluvià que ven directament al consumidor a través de la seva pàgina web.
Què és la custòdia?
La custòdia agrària es basa en la signatura d'aquests acords de Pràctiques Agràries Sostenibles a l'Empordà, un acord voluntari entre una finca privada, Iaeden i el GOB Menorca, per tal de cercar una ajuda mútua que pugui beneficiar als objectius de les dues parts. Aquestes mesures tenen com a objectiu la conservació dels valors naturals de la finca, la seva diversitat, tant agrària com ambiental i la utilització dels mètodes de producció més respectuosos amb el medi.
També es busca oferir als consumidors uns preus assequibles, dignificar la vida al camp i fer-la agradable per a les futures generacions.
En definitiva, a través de la custòdia agrària es pretén impulsar la conservació de les activitats agràries tradicionals, ambientalment sostenibles i de proximitat que actuen com a verdaders modeladors del paisatge empordanès i refugi de la biodiversitat. En el mateix marc s'organitzen jornades de voluntariat, es difon la iniciativa a les escoles, es fan jornades de formació i es fa promoció dels productes.