Medi ambient

Terres de l'Ebre

S'estabilitza la població de cabra hispànica a la reserva de caça dels Ports

La temporada passada es van presentar 6.000 sol·licituds per caçar 156 exemplars

Els ajuntaments volen gestionar una part dels selectius

Els tècnics de la reserva nacional de caça dels Ports de Tortosa-Beseit fan aquests dies el cens anual de cabra hispànica i no esperen gaires sorpreses, ja que els últims cinc anys la població d'aquesta espècie cinegètica s'ha estabilitzat prop dels 3.500 exemplars en les 28.587 hectàrees de superfície que gestiona la reserva. “És la població ideal, ja que amb molts més animals podríem tindre problemes de malalties, manca d'aliments,
danys a l'agricultura o fins i tot accidents a les carreteres”, explica Xavi Olivé, tècnic de la reserva. Mentre que els anys noranta la població de cabra als Ports havia arribat a superar els 6.000 exemplars, però molt concentrada als terrenys de la reserva de caça, els últims anys els tècnics han constatat que la població s'ha expandit, i a les àrees privades de caça de fora de la reserva s'han comptabilitzat uns 1.500 animals més, només a la part catalana.

Pel que fa a les sol·licituds de caça anual que es gestionen directament des de la reserva, la crisi no les ha fet baixar. Així, per la temporada passada se'n van presentar 6.000 per caçar 156 animals (20 trofeus i 136 selectius). Des del 2003 només es poden caçar mascles, i els preus per caçar un trofeu oscil·len entre els 1.120 i els 9.000 euros en funció de la cornamenta de l'animal. A banda, s'ha de pagar una quota inicial de 400 euros. La caça selectiva costa entre 300 i 1.000 euros, també en funció de l'animal.

LA XIFRA

28.587
hectàrees
té la reserva nacional de caça dels Ports, repartides entre Catalunya, Aragó i el País Valencià.

LA FRASE

La població de cabra actual és l'òptima per a la reserva. Hem detectat que l'espècie s'ha expandit
Xavi Olivé
Tècnic de la reserva de caça dels Ports de Tortosa-Beseit

Ingressos extres per als ajuntaments

Per als nou ajuntaments que tenen terrenys dins la reserva nacional de caça, l'activitat cinegètica representa una font important d'ingressos (uns 12.000 euros de mitjana). Ara bé, només gestionen directament una part dels trofeus, la meitat aproximadament. Per això el 2011 van demanar a l'administració poder vendre una part dels selectius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.