Medi ambient

MEDI AMBIENT

La Generalitat esquiva el recurs contra Vacamorta

Territori esmena el pla especial per declarar “sistema general” els terrenys de l'abocador de Cruïlles

El text els considerava qualificats i l'Ajuntament havia fonamentat un contenciós en l'error

El Departament de Territori de la Generalitat ha esmenat la resolució amb què havia aprovat, l'abril de l'any passat, el pla especial per legalitzar el dipòsit controlat de residus del paratge de Vacamorta, al terme municipal de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura. Un dels articles del document establia que “el sòl inclòs en l'àmbit d'aplicació d'aquest pla especial rep la classificació urbanística de sistema general, de clau E10 –sistema de serveis tècnics–” i, segons la correcció –publicada ahir al Diari oficial de la Generalitat (DOGC)–, el sòl ara “queda qualificat com a sistema general”.

El consistori va exigir al departament, el setembre passat, que repetís la nova llicència ambiental prenent en consideració l'informe municipal desfavorable i les al·legacions contràries dels veïns. També van presentar un recurs contenciós administratiu contra el pla especial, ja que les finques ocupades per l'abocador tenen la qualificació de sòl rústic general no urbanitzable.

L'alcalde de Cruïlles, Salvi Casas, que es va assabentar de la correcció de la Generalitat per aquest diari, no va voler entrar a valorar l'impacte que l'esmena pot tenir per desmuntar l'argumentació del contenciós, però altres fonts jurídiques donaven per fet que és un “intent segur” de blindar l'activitat de l'espai, iniciada el 2003 amb una autorització ambiental invalidada dos cops pel TSJC, tot i que avalada posteriorment pel Tribunal Suprem el febrer de l'any passat.

Canvis en la llei

La Generalitat i els gestors de l'abocador s'emparen ara en el nou marc normatiu de la llei d'urbanisme de Catalunya, que faculta el Departament de Territori a alterar la qualificació urbanística d'un sector tot i l'oposició del municipi afectat. Per aquesta via, el departament declara ara els terrenys rústics de Vacamorta sistema general, malgrat que en el POUM de Cruïlles figurin com a rústics no urbanitzables.

La Bisbal podria afegir-se a les al·legacions

El govern de Cruïlles –que sota el nom d'Avenç integra part dels històrics opositors a l'abocador– prepara una nova bateria d'al·legacions contra l'equipament i ha demanat, segons van confirmar ahir fonts del govern de la Bisbal, el seu suport. El consistori veí, en sentit estricte, no pot signar cap al·legació referent a un dipòsit que no està situat en el seu terme. Però recorden que en pateixen impactes indirectes com ara la pols i les emissions contaminants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.