Medi ambient

medi ambient

L'Ajuntament de Ripoll no sabia que té dos boscos, que fan viable la biomassa

Ha encarregat a una empresa especialitzada un estudi per a la seva implantació als edificis públics

El pla d'estalvi comença a donar fruit

Els tècnics de l'Ajuntament de Ripoll han descobert dues zones de bosc públic de l'existència de les quals fins ara el govern local no tenia coneixement i que sumen un total de 43 hectàrees que, juntament amb els emprius de Llaers, fan totalment rendible l'ús de la biomassa com a combustible per escalfar els edificis municipals i l'aigua sanitària. Ara, el govern local ha encarregat al Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès la gestió i explotació forestal d'aquests dos nous espais, tant per a l'extracció i comercialització de fusta com per a l'obtenció de les restes vegetals per a la biomassa. Ripoll és el segon municipi de la comarca del Ripollès amb majors potencialitats d'extracció de restes vegetals per a biomassa, després de les Llosses, sumant-hi els boscos privats i els públics.

Paral·lelament, l'Ajuntament de Ripoll ha encarregat a l'empresa Agefred que estudiï els nuclis de consum dels edificis municipals dels quals queden exclosos fins el 2015 o 2016 la piscina i el casal de la gent gran pels anomenats “contractes caníbals”, és a dir, convenis a deu anys amb les subministradores de gas, que no deixen ni fer-hi arribar l'aigua preescalfada. Per a les escoles del municipi, està buscant finançament que li cal.

Comarca pilot

Icaen vol convertir el Ripollès en una comarca pilot en temes de biomassa. De fet, el Consell Comarcal té un estudi del Consorci d'Espais d'Interès Natural molt detallat sobre la matèria. Segons aquest estudi, els equipaments públics dels 19 municipis ripollesos necessiten 1.379,5 tones de verdes d'estella cada any per generar l'energia que els cal als edificis públics per a calefacció i aigua calenta, i els 51 espais forestals públics en poden produir 14.720, corresponents a 8.947 hectàrees aprofitables.

El debat sobre biomassa s'ha produït en l'últim ple arran d'una moció del PSC, a l'oposició, en què reclama una aposta decidida per aquesta font d'energia. Enric Pérez (PSC), ha afirmat que la caldera de biomassa de l'edifici Sayós, de 3.000 metres quadrats, demostra que és una energia que pot funcionar i ha recordat que hi ha empreses que financen la instal·lació, la qual s'amortitza amb una part de l'estalvi. Teresa Jordà (ERC) hi ha afegit que és viable aplicar la biomassa com a combustible per escalfar les escoles, però no per al nou pavelló ni el nou museu, que ha de tenir diferents nivells de climatització. El regidor de Medi Ambient, Xavier Cima (CiU), ha remarcat el compromís del seu partit a potenciar la biomassa.

Un espai del Catllar per als centres de treball d'Edicas

L'Ajuntament de Ripoll ha arribat a un acord amb la mercantil Edicas per cedir-li una part del domini públic de la torre de telecomunicacions del Catllar perquè pugui connectar via Wi-Fi els centres de producció del grup empresarial. Alhora, ha de permetre a l'Ajuntament realitzar una inversió per a millorar la connectivitat entre les dependències municipals. L'Ajuntament rebrà uns diners en concepte de lloguer de l'espai i això reforçarà les mesures del pla d'estalvi engegat al desembre, dels qual el regidor d'Hisenda, Josep Maria Creixans (CiU), n'ha donat compte. Segons ell, hi ha un estalvi de 1.430 euros al mes de la rebaixa de potències elèctriques; 3.137 més d'actuacions a l'enllumenat de la carretera de Barcelona; 1.951, al de Casellas i 829 més, al del passeig del Ferro. No hi ha xifrat encara l'estalvi generat pels rellotges astronòmics que regulen l'encesa i l'apagada de la il·luminació. A tot plegat, cal afegir l'estalvi de 18.000 euros anuals de l'oficina d'habitatge que s'ha traslladat a l'Ajuntament. Creixans ha informat que han rebut subvencions per valor de 870.000 euros i que han cobert amb un crèdit i dues pòlisses 2 milions de les pòlisses que vencien.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.