Medi ambient

vallès occidental

La crisi fa baixar el volum de residus als nivells de 1999

El 2011 es van generar 12.000 tones menys de deixalles al Vallès

N'augmenta la valorització gràcies a l'ecoparc

La caiguda del consum per la crisi també ha tingut una repercussió directa en la generació de residus, que ha disminuït al Vallès fins a arribar als nivells del 1999. Aleshores, segons les dades que va facilitar ahir el Consorci de Residus del Vallès Occidental, cada habitant va produir 485 quilos de deixalles, mentre que el 2001 la quantitat encara va ser inferior, i es va situar en els 430 quilos per habitant o, el que és el mateix, 1,18 quilos per habitant al dia. Per contra, la recollida selectiva als municipis es manté en un volum estable els últims dos anys en un percentatge que se situa a l'entorn del 36% del volum de residus que es generen.

En global, durant el 2011 es van generar 270.000 tones de deixalles, 12.000 menys que el 2010. La reducció del nombre de tones tractades mantenint els nivells de reciclatge en origen té un efecte directe sobre l'economia als consistoris, com va explicar el president del Consorci de Residus, Juan Carlos Sánchez, ja que la valorització de les deixalles perquè es puguin reaprofitar “deixa de ser una despesa i passa a ser un ingrés gràcies als cànons de retorn”. En el cas dels envasos, el cànon de retorn és de 200 euros per tona recollida, mentre que en el del paper és de 100 euros i el del vidre és de 50 euros per tona. La fracció orgànica sí que té un cost per als consistoris, però a diferència de la fracció resta, també té un cànon de retorn de 42 euros. En el cas de la resta, els ajuntaments paguen una taxa de 66,8 euros al Centre de Tractament de Residus (CTR) ubicat a Vacarisses.

Baixa el paper i cartró

Totes les fraccions de recollida han augmentat excepte la de paper i cartró per la proliferació de persones que buiden els contenidors per revendre-ho. Això explica que durant el 2001 es recollissin 4.500 tones menys de manera selectiva, ja que el 93% corresponien a la fracció de paper i cartró. Malgrat tot, Sánchez va descartar que a Sabadell i Terrassa, per posar un exemple, es plantegin perseguir i sancionar els saquejadors dels contenidors.

La posada en funcionament de l'ecoparc i CTR també ha permès valoritzar els residus de la fracció resta abans de portar-los a l'abocador i ha fet augmentar fins al 45% el volum de recollida selectiva. Ara el repte és que el CTR també tracti regularment les deixalles del Bages i el Vallès Oriental.

LA XIFRA

270.000
tones de residus
es van recollir durant el 2011 al Vallès Occidental, 12.000 menys que durant el 2010.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.