Medi ambient

vallès occidental

Tratesa implanta mesures per minimitzar la pudor de l'abocador de Coll Cardús

La planta de Vacarisses ha aturat una maquinària nova de tractament que era un dels focus

Encara no hi ha data pel tancament de l'abocador

L'empresa Tratesa, del Grup Hera, ha començat a implantar mesures correctores a l'abocador de Coll Cardús, a Vacarisses, per minimitzar l'impacte de les pudors que els veïns d'aquest municipi i de Viladecavalls denuncien que suporten amb més intensitat des del juliol passat.

En un reunió que van mantenir a principi de mes, la subdirectora general de qualitat ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Isabel Hernandez, amb tècnics de l'Agència de Residus (ARC) i els regidors de Medi Ambient de Vacarisses i Viladecavalls, els va explicar les mesures correctores sobre els focus de pudors localitzats a partir de diverses inspeccions en l'abocador que gestiona Tratesa, i en el del nou Centre de Tractament de Residus (CTR), que revalora al màxim les deixalles que després es dipositen a l'abocador. Tots dos equipaments estan situats a coll Cardús, però en el cas del CTR, els resultats van indicar que els de depuració de les emissions són eficients, però que en el cas de l'abocador, l'empresa explotadora ha presentat un programa de mesures a la zona de la depuradora. La regidora de Medi Ambient de Viladecavalls, Teresa Pascual, ha explicat que una mesura és l'aturada de l'equip de tractament del concentrat d'osmosi que “tenia maquinària nova i que no es pensava que podrien desprendre tanta pudor”. Pascual hi afegeix que “des que s'ha aturat, el cert és que han disminuït les pudors”.

Però l'empresa també ha presentat un pla per tractar a més llarg termini altres focus de males olors, però en la Generalitat se'ls ha sol·licitat més informació i els ha donat un altre mes de marge perquè concretin aquestes modificacions en el tractament dels residus. Pascual demana a la Generalitat i al consistori de Vacarisses que no baixin la guàrdia tant en “la inspecció, supervisió i control”.

A l'agost passat ja es van imposar una sèrie de mesures correctores a l'empresa un cop van detectar que es treballava en més zones al descobert de les previstes en el centre, i se'ls va exigir que posessin brocals –taps– a 44 de les 116 xemeneies de biogàs que hi ha en funcionament per minimitzar-ne les males olors.

Pendents del tancament

Tampoc no s'ha avançat la data de tancament de l'abocador vallesà —l'última data havia de ser al desembre del 2010– i s'està pendent de l'estudi que determini la volumetria i els metres cúbics de deixalles que encara s'hi poden dipositar.

LA FRASE

Amb les noves mesures s'ha notat la disminució de les pudors a Viladecavalls
Teresa Pascual
regidora de medi ambient de viladecavalls

LA DATA

31-12-2010
és quan s'havia de tancar l'abocador
que està controlat i gestionat per Tratesa des de l'any 1985.

Control mòbil de la qualitat de l'aire a Viladecavalls

Entre les gestions que al consistori de Viladecavalls han fet amb les administracions per solucionar els episodis de males olors que s'han intensificat al municipi des de l'estiu passat, també hi ha del control de la qualitat de l'aire. Per aquest motiu, i durant dos mesos, la Diputació de Barcelona cedirà una unitat mòbil per mesurar la contaminació atmosfèrica. Concretament, el vehicle està instal·lat al carrer de Baix, un indret que s'ha triat a requeriment dels tècnics en funció de les variables del trànsit, la orientació i la seguretat.

Aquesta unitat controlarà els contaminants més importants gràcies a uns equips automàtics que contínuament controlen les partícules en suspensió, òxids de nitrogen i de sofre, ozó, benzè i altres compostos orgànics volàtils. L'equip també disposa de sensors de les variables meteorològiques, ja sigui la direcció i velocitat del vent, la temperatura, la humitat, la radiació solar, la pressió atmosfèrica i la pluja. Amb tot, l'anàlisi de la qualitat de l'aire no podrà determinar quins són els focus concrets que provoquen els episodis de males olors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.