Medi ambient

BAIX EBRE / MONTSIÀ

Els pagesos poden reclamar pels danys del cargol poma

El jutjat de Tortosa ha enviat cartes als 277 afectats oferint-los que es personen al procediment contra Promotora Bama

L'empresa nega cap vinculació amb la introducció de l'espècie al Delta

El jutjat número 5 de Tortosa ha comunicat als 277 arrossaires afectats per la plaga del cargol poma al delta de l'Ebre que es poden personar en la causa judicial oberta contra Promotora Bama per la introducció d'aquesta espècie exòtica. Un procediment que s'ha iniciat a instàncies de la fiscalia i en què la Generalitat s'ha presentat com a acusació particular.

Així la jutgessa ofereix als pagesos que reclamen accions civils i penals i quantifiquen els danys que han patit els seus camps des de la introducció del mol·lusc invasor al delta de l'Ebre. Concretament, els arrossaires han rebut una carta —que entreguen directament els agents rurals— en què es plantegen tres alternatives: quantificar els danys i demostrar-ho amb factures; valorar els danys però no poder-ho demostrar amb factures en aquests moments o renunciar a reclamar. “Molts dels arrossaires que han rebut la carta no saben què fer, perquè han patit danys però en la majoria de casos no tenen factures que justifiquen la despesa que han fet”, ha explicat el responsable del sector de l'arròs d'Unió de Pagesos (UP), Dani Forcadell. En aquest sentit, UP recomana als pagesos que retornen la carta al jutjat assenyalant que tenen danys però no disposen de les factures o bé que no contesten. “Fins a quinze dies abans que es celebre el judici hi ha temps per personar-se com acusació particular”, ha dit Forcadell. UP sosté que en molts casos serà difícil quantificar la inversió que han fet els particulars. “Si has estat durant tres dies retirant cargols del camp amb l'ajuda d'un germà, no tens cap factura”, ha explicat Forcadell.

Els responsables de Promotora Bama, Adolfo Santa Olalla Sánchez i Adolfo Santa Olalla Adell, van declarar la setmana passada al jutjat. Tots dos van negar ser responsables de la introducció del cargol poma, una espècie que asseguren que no comercialitzaven ni tenien a les seues instal·lacions de l'Aldea, que van tancar fa més d'un any.

LA XIFRA

277
arrossaires
han rebut la notificació del jutjat que els comunica que poden reclamar pels danys del cargol poma

Reapareix el mol·lusc invasor

Els arrossaires han començat a detectar la presència d'exemplars de cargol poma als seus camps després de la inundació i la pujada de les temperatures. “Tornen a sortir molts exemplars, fins ara s'estan prenent mesures pal·liatives però no hi ha manera d'eradicar el cargol poma”, ha lamentat Forcadell. Tot i que l'assecament dels arrossars, la seva inundació amb aigua salada i els tractaments amb saponina són eficaços, la facilitat de reproducció del mol·lusc invasor evita la seua eradicació. “És possible que hi hagi més punts afectats per la plaga, però el nombre d'exemplars és menor”, ha manifestat el responsable del Departament d'Agricultura de la lluita contra la plaga, Hernan Subirats.

Segons UP, hi ha algunes finques en què el cargol poma s'ha menjat la llavor de l'arròs, que el propietari haurà de tornar a sembrar. A més, el sindicat agrari denuncia que se'ls ha fet fora de la comissió de seguiment del cargol poma, on sí que hi ha les comunitats de regants i els representants de les cooperatives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.