Medi ambient

Baix Ebre / Montsià

El Delta ja té el seu catàleg d'ocells

El parc natural publica la llista patró de les 337 espècies d'aus que hi viuen

L'eina té un gran valor per al turisme ornitològic

Un total de 337 espècies d'ocells habiten al delta de l'Ebre, un espai natural on les mesures de protecció han afavorit el creixement de la fauna. Pertanyen a 420 tàxons (subespècies), dels quals 373 formen part de la llista patró que acaba de publicar el parc natural del Delta de l'Ebre i que ha elaborat l'ornitòleg David Bigas; 47 són espècies al·lòctones encara no plenament establertes o bé es dubta de la seua arribada natural. Una llista que actualitza la base de dades anterior de fa més de vint anys i que van publicar Albert Martínez Vilalta i Anna Motis, i que és una síntesi del treball de Bigas durant les tres darreres dècades amb la col·laboració dels tècnics del parc. L'augment del nombre d'observadors de l'avifauna deltaica els darrers anys ha permès un coneixement més acurat de les espècies que viuen al Delta. Un espai on el poblament biològic s'ha modificat tant per factors naturals com per l'acció humana. I, en aquest sentit, tot i que la convivència entre natura i medi ambient no sempre és fàcil, les mesures agroambientals del sector de l'arròs i la inundació d'arrossars els mesos d'hivern han afavorit els ocells.

Pel que fa al grup més nombrós, continuen sent els ànecs, però hi ha diferències respecte al darrer catàleg. Així, l'ornitòleg ha constatat un augment de la població d'agró blanc i de polla blava –l'espècie que causa més maldecaps als arrossaires– i un descens d'altres, com ara el corriol camanegre i les garses de mar.

Segons explica Bigas, les llistes patró tenen aplicacions pràctiques diverses i ofereixen utilitats a diversos tipus d'usuaris. Així, sovint són emprades com a llista de referència pels naturalistes que visiten un espai i és un dels elements més preuats que potencien una destinació de turisme ornitològic. Molts d'aquests visitants planifiquen les seues vacances en funció de les espècies d'ocells que poden observar. Evidentment, la llista també és una eina científica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.