TERRES DE L'EBRE
Estudien l'efectivitat de les riuades a l'Ebre
La CHE instal·la falsos sediments i comprovarà si són arrossegats
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) vol conèixer l'efectivitat de les crescudes controlades del riu, que es fan dues vegades a l'any, principalment per netejar-lo de macròfits.
Per això, ahir va començar una prova experimental amb la instal·lació de falsos sediments ancorats al llit del riu i que han estat marcats per poder-los reconèixer fàcilment. Els sediments van ser col·locats per l'equip subaquàtic de la Guàrdia Civil. Demà, dimecres, es desembassaran 1.350 metres cúbics d'aigua del pantà de Flix i es farà un seguiment del desplaçament dels falsos sediments. “Es dipositaran diferents sediments amb diferents marcadors i, segons com s'hagin desplaçat al llarg i ample de les parcel·les del riu, veurem la capacitat de dispersió del material i com es mou”, va explicar Maria Àngels Marín, biòloga i responsable del grup de treball d'Endesa i la CHE, en declaracions a l'ACN.
L'avinguda controlada de demà començarà a les set del matí i s'allargarà fins a les vuit de la tarda. Els efectes de la crescuda es notaran de manera progressiva a partir de l'hora inicial, principalment al meandre de Flix, a Ascó i Vinebre. A partir de Móra d'Ebre, disminuirà l'efecte de la laminació natural de la crescuda, segons explica la CHE.
Enguany, el retard en l'adjudicació de la neteja del riu ha fet que s'acumulen moltes algues.