Medi ambient

maresme

La pedrera de la Feu d'Argentona, tancada

La Generalitat posa punt final a l'explotació

L'Ajuntament i entitats celebren la fi d'un llarg conflicte

L'activitat a la pedrera de la Feu d'Argentona ja és història. O així ho assegura la direcció general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat, que fa pocs dies va comunicar a l'Ajuntament “la cancel·lació definitiva de l'autorització d'explotació de recursos miners” de la zona. La notícia s'ha escampat pel municipi com la pólvora, ja que es tractava d'un dels temes més llargs en el temps i més difícils de resoldre a què s'han hagut d'enfrontar els darrers governs locals. L'activitat de la pedrera havia generat llargs debats polítics, mobilitzacions ciutadanes en contra i denúncies reiterades de les entitats ecologistes que veien com l'espai incomplia any rere any la normativa mediambiental abocant runes sense control o sense la llicència d'activitat actualitzada.

Final i principi

L'alcalde d'Argentona, Ferran Armengol (CiU), considera sobre el tancament de la pedrera: “És el final d'una lluita que van començar els meus predecessors i que finalment s'ha resolt”, però assegura que també “és l'inici per resoldre el futur de la pedrera, que reclama una intensa rehabilitació”.

La Generalitat, segons Armengol, ha assegurat al consistori que la concessió de l'explotació de la pedrera ha caducat i que no té intenció de donar-la a cap altra empresa. L'última adjudicatària de l'activitat va presentar concurs de creditors l'any passat, i malgrat que la Generalitat li reclama la restauració de l'indret, és molt probable que sigui el govern català qui finalment se n'hagi de fer càrrec.

Lluita ciutadana

El portaveu de Natura, Oriol Bassa, va qualificar ahir de “victòria ciutadana” el tancament de la pedrera de la Feu. L'entitat ha estat al capdavant de les reclamacions contràries a l'explotació de la zona. Bassa, però, insisteix que cal resoldre tan aviat com sigui possible la seva restauració. “Nosaltres proposem que la intervenció per reomplir l'espai es faci amb terres de rebaix i no amb residus provinents d'altres abocadors”, avança el portaveu de Natura, que assenyala que des del grup ecologista continuaran “fent pressió” a les administracions perquè els treballs de rehabilitació a la pedrera es resolguin en dos o tres anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.