Medi ambient

BAIX EBRE

El cargol poma s'expandeix i afecta 270 hectàrees més

Agricultura reconeix la baixa efectivitat de la lluita contra l'espècie invasora

D'aquí a poques setmanes entrarà en vigor la normativa que preveu sancions als arrossaires que no hi col·laborin

En els darrers dos anys s'hi han dedicat molts diners i esforços, però la realitat és que la plaga del cargol poma es resisteix i els tractaments que s'apliquen per eradicar-lo encara estan lluny de ser efectius al cent per cent. El mateix Departament d'Agricultura de la Generalitat no eludeix reconèixer que fins ara han estat “incapaços” de trobar “un producte més econòmic i més efectiu” que freni la presència d'aquest mol·lusc invasor als camps d'arròs de l'hemidelta esquerre de l'Ebre.

El balanç del darrer any posa en evidència que no només no s'ha aconseguit frenar el cargol poma, sinó que s'està expandint encara més pel territori. L'any 2010, les hectàrees afectades per la plaga eren 578, però l'any 2011 es va tancar amb un total de 847 hectàrees. Són 269 hectàrees més, tot i que, segons Agricultura, en molts camps la seva presència és minsa: “Ha crescut la superfície afectada, però no el nombre de cargols poma”, explicava ahir a Deltebre Hernan Subirats, responsable del pla d'acció contra la plaga. Subirats reconeix que els tractaments que s'han aplicat fins ara “haurien d'haver servit per alguna cosa més”: “No ens conformem amb la situació actual”, explicava.

Per Subirats, part de la culpa de la baixa efectivitat de la lluita contra aquesta espècie invasora és dels pagesos: “Per la manca de responsabilitat o la inconsciència d'alguns pagesos.” Segons el Departament d'Agricultura, dels 303 propietaris de terrenys afectats per la plaga –als quals es va notificar per carta que els seus camps estaven afectats–, només 73 van respondre a la crida d'Agricultura. O sigui, que “un 68% dels pagesos no es van dignar a dir ni ase ni bèstia”, segons Hernan Subirats, que hi afegia: “Aquests pagesos no són conscients del mal que poden fer i això s'ha de corregir.”

Multes de 3.000 euros

Per això s'han establert sancions als arrossaires que posin traves a la lluita contra el cargol poma. Tot i que la Generalitat es podria haver acollit a la llei de plagues, finalment ha decidit elaborar una normativa específica per al caragol poma que ja està a punt per ser publicada al DOGC. En les pròximes setmanes entrarà en vigor aquesta normativa, que fixa multes de més de 3.000 euros per als arrossaires, als quals s'obligarà a finançar el cost del tractament i els danys que hagin ocasionat els cargols poma. “S'ha acabat l'època de les explicacions i ara aplicarem el codi de circulació”, va dir Subirats.

LA XIFRA

847
hectàrees
del delta de l'Ebre estan afectades per la plaga del cargol poma, 269 més que l'any passat.

Enguany hi destinaran 1,5 milions

La lluita contra el cargol poma no passarà pel sedàs de les retallades i enguany s'hi destinaran 1,5 milions d'euros, segons va confirmar ahir el responsable del pla d'acció, Hernan Subirats. La Unió Europea finança un 50% dels tractaments, però no la instal·lació de filtres o tubs. De moment, es preveu continuar amb les mateixes mesures d'anys anteriors. Amb l'assecament dels arrossars durant l'hivern –una fet excepcional que Europa ha autoritzat els dos darrers anys– s'ha aconseguit una mortaldat de cargols del 85,1%. Per aquesta raó, s'ha tornat a posar sobre la taula de la Comissió Europea. “Brussel·les dirà el que hem de fer però nosaltres hem demanat tornar a fer-ho”, va dir Subirats. Una altra mesura serà la inundació d'algunes parcel·les amb aigua salada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.