medi ambient
Els municipis, implicats en la reducció d'emissions de CO2
Fins a 110 ajuntaments gironins ja han firmat el pacte d'alcaldes, que es va presentar ahir
El projecte suposa una inversió de 210 milions fins al 2020 amb accions d'estalvi i eficiència energètica
El pacte dels alcaldes de les comarques gironines va començar ahir a prendre embranzida. Es tracta d'un programa impulsat per la Comissió Europea adreçat al món local de tots els països per implicar-los en la lluita contra el canvi climàtic i la reducció d'emissions dels gasos que provoquen l'escalfament global. L'objectiu és comprometre els ens locals pel que fa a la reducció d'un 20% de les emissions de CO2 abans del 2020.
En la Diputació de Girona i el Cilma van decidir entrar a formar part d'aquest programa tenint en compte l'experiència de tres ajuntaments que en van ser capdavanters: Girona, Figueres i Ordis. El diputat d'Acció Territorial de la Diputació Miquel Calm va explicar ahir que l'ens ha aconseguit l'autorització d'Europa per coordinar i començar la implementació del pacte. A hores d'ara, ja s'hi han afegit 110 ajuntaments, que representen el 60% de la població gironina. A la Unió Europea, ja s'hi han adscrit 4.121 municipis.
A la Diputació i el Cilma ja treballen en la definició de les eines i mecanismes per tal d'ajudar els ajuntaments. En total, les previsions són que el programa generi una inversió de 210 milions d'euros fins al 2020 que ajudi a crear uns 5.000 llocs de treball, i reduir les emissions gironines de CO2 dels 8 milions de tones del 2005 a menys de 6,4 milions el 2020. El transport és l'àmbit que genera gairebé la majoria d'emissions.
Mesures energètiques
Els ajuntaments que firmen el pacte han d'elaborar un inventari de referència de les emissions que emeten i, aleshores, redactar el pla d'acció per a les energies sostenibles, sempre amb el suport de la Diputació i el Cilma. El seu president, Jordi Iglesias, pensa que amb el pla “s'ajudarà a optimitzar recursos i estalviar despeses, i augmentar el respecte per al medi ambient”. Els convenis amb les empreses de serveis energètics també serà una de les claus perquè després s'impulsin projectes per l'exemple de millora d'eficiència energètica o implantació de biomassa. Són unes accions que, a part de millores ambientals, també beneficiaran econòmicament les arques municipals.
L'acte també es va convertir en una defensa de l'autonomia i la capacitat del món local per gestionar i desenvolupar polítiques. La directora general de Polítiques Ambientals de la Generalitat, Marta Subirà, va afirmar que “cada vegada és més clar que els grans estats són poc útils en l'àmbit ambiental i que els costa arribar a acords, mentre que les estructures locals són més flexibles”, i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va dir que “avui es demostra que el món local, junt, pot fer moltes coses”. Finalment, el president de la Diputació, Jaume Torramadé, va afirmar que el món local “ha de ser un exemple” en la reducció d'emissions de CO2, i va defensar que és “una eina clau per a les polítiques europees”.