Denuncien a la fiscalia una pedrera de Riudecols que no té llicència ambiental
Es constitueix una associació que reclama que es reguli la implantació de pedreres al municipi
La presència de maquinària treballant en l'extracció d'àrids a la pedrera Annabelén, situada a les parcel·les 13 i 19 del polígon número 9 de Riudecols, va aixecar les sospites d'alguns veïns. Després de fer diverses consultes, van esbrinar que l'empresa Considetesa explota la pedrera sense llicència ambiental. És per aquest motiu que el dia 18 de maig el veí del municipi Anton Mestre, en representació d'altres ciutadans, va presentar una denúncia a la fiscalia de medi ambient de Tarragona, i també la va fer arribar a l'Ajuntament i als serveis territorials de Medi Ambient. Mestre assegura que l'extracció d'àrids en aquesta zona va començar l'any 2005 de manera esporàdica, i que no va ser fins al 2007 que es va intensificar l'activitat, i que des de fa sis o set setmanes s'hi treballant «dia i nit». Amb tot, Mestre va rebre una notificació de Medi Ambient a finals d'abril d'aquest any en la qual se certificava que l'empresa en qüestió havia sol·licitat l'autorització ambiental, però que encara no se li havia concedit.
A prop d'un nucli habitat
El denunciant també posa de manifest que les extraccions dutes a terme fins ara han comportat que s'hagi tallat un camí que al seu dia es va fer servir perquè els vehicles dels bombers poguessin arribar a una zona on s'havia declarat un incendi, i que s'ha colgat una mina d'aigua que hi havia en aquesta finca. D'altra banda, apunta que les extraccions i l'activitat industrial es desenvolupen a una distància que no arriba a 1 quilòmetre del nucli habitat de les Voltes, i que es fan servir explosius d'un gran efecte material i sonor en una zona que és estrictament agrícola i d'alt valor natural, que el pla territorial del Camp de Tarragona –actualment en tràmit– qualifica d'àrea de protecció especial.
Com a colofó, per accedir a la pedrera, els camions només hi poden arribar per la riera de les Voltes. Els de gran tonatge tenen molts problemes sobretot a l'hora de sortir del camí i incorporar-se a la carretera, ja que han de fer maniobres de risc que també els fa envair el carril contrari.
Un segon cas a denunciar
A la mateixa zona de la riera de les Voltes, alguns veïns han descobert l'explotació d'una altra pedrera, anomenada Creuets, en què també s'actua presumptament sense llicència ambiental. Segons Anton Mestre, l'activitat s'hi va iniciar fa més de 2 anys, però matisa que els treballs s'hi fan de manera intermitent. Per aquest fet, però, també preveuen denunciar l'empresa que actualment hi actuant.
Els veïns s'uneixen
Arran del sentiment d'indefensió dels veïns, fa dues setmanes van crear l'Associació en Defensa del Territori i del Patrimoni de Riudecols (Delterpa), que té l'objectiu que «es reguli l'explotació de les pedreres, que es determini un creixement sostenible i la protecció geològica i paisatgística del poble», tenint en compte que al terme i als voltants s'hi tramiten més pedreres, o ampliacions de les ja existents. L'alcalde de Riudecols, Pere Solanellas, va recordar que qui autoritza l'activitat de les pedreres és Medi Ambient, i que l'Ajuntament actualment no té cap poder de decisió en relació amb aquestes explotacions. Ara bé, va afegir-hi que la manera de regular en quins espais es pot fer una pedrera és elaborant del pla d'ordenació urbana municipal, que estableix l'ús del sòl de tot el terme i que actualment aquesta població del Baix Camp no té.
Abocaments de runa il·legals
El detonant de tots aquests casos irregulars va ser la pedrera de Baltà. Tal com va publicar El Punt el mes de febrer passat, en aquesta pedrera, que sí que té llicència ambiental, els veïns van detectar que s'hi feien abocaments de runa de construcció il·legals. Per això, tant l'Ajuntament com els veïns van denunciar aquesta activitat. Segons diversos ciutadans del municipi, el Departament de Medi Ambient va imposar una sanció als responsables de la pedrera, però no els va clausurar l'activitat.