Els oriolans protesten contra la muntanya de fem
La Murada exigeix el tancament de l'abocador il·legal de Fenoll
Un miler de persones es van manifestar per a denunciar pràctiques irregulars que posen en perill la salut
La mobilització ciutadana contra l'abocador il·legal que l'empresari Ángel Fenoll posseeix entre la localitat oriolana de la Murada i Abanilla (Murcia) i que funciona de forma irregular malgrat el cessament d'activitat decretat per un jutge de Cieza (Murcia) el mes de setembre, creix cada dia que passa. La plataforma Vertivega va reunir un miler de persones en una marxa per a exigir-ne el tancament i han assegurat que no pararan fins a aconseguir-ho.
La principal queixa dels veïns fa referència als abocaments sense control que l'empresa Proambiente —encarregada de gestionar l'abocador— ha fet al terrenys dels voltants, soterrant les deixalles sense cap mena d'impermeabilització i que tècnics de la conselleria de Medi Ambient xifren en 450 tones. Unes deixalles que estan generant lixiviats, vessaments tòxics que contaminen l'aigua i el terra.
Al mateix temps, els membres de la Plataforma asseguren que, cada dia són més de 300 els camions de escombraries que entren a l'abocador i ixen buits “quan l'empresa hores d'ara tant sols te llicencia per a la planta de compostatge, el que per definició faria que els camions isqueren plens cap a la planta de Cartagena”. Vicente Pérez, president de Vertiga ha explicat que la Guàrdia Civil, a través del Seprona, ha denunciat alguns d'aquests camions quan accedien a l'abocador de manera il·legal en una inspecció sorpresa.
L'empresa d'Àngel Fenoll acumula diferents expedients, amb multes que arriben als 300.000 euros, per diferents pràctiques irregulars, com són l'abocament de residus en vasos clausurats, la barreja de lixiviats (el líquid residual que prové dels dipòsits de residus) amb el compost, l'abocament de residus líquids sobre el terreny, l'incompliment de la declaració d'impacte ambiental o la manca de tota la documentació al Servei de Vigilància i Inspecció Ambiental. Unes multes administratives que l'empresari ha evitat, de moment, adduint que eixes mateixes irregularitats s'estan investigant per la via penal.
A més, Pérez explica que veuen amb sorpresa com Proambiente demana ara l'ampliació de l'abocador amb l'obertura del vas d'acumulació de residus número tres, un vas que per cert es troba a Oriola (País Valencià) encara que la llicència l'ha demanada a Múrcia i és que l'abocador està situat justament entre ambdós territoris.
Reclamacions i suport
Els membres de la Plataforma exigeixen el tancament de l'abocador pels greus perjudicis medi ambientals i per a la salut de les persones (afecta de forma directa a unes 20.000) a més de les irregularitats que s'han demostrat, una demanda que ha trobat el suport no tan sols del Partit Socialista, Esquerra Unida o Compromís, sinó també del PP valencià que fora d'Oriola assegura desconèixer aquestes pràctiques irregulars.
Des de la Vertivega denuncien que l'actuació irregular de Proambiente encara va més enllà i que la planta de la Murada rep residus de diferents punts de l'estat espanyol quan només en pot rebre del 14 ajuntaments autoritzats el que, si s'afegeix al fet que no compleixen amb els tractaments que exigeix la llei, converteix l'abocador en la destinació ideal per a tots aquells residus amb un cost elevant del seu tractament per la manca de control de la seua activitat.
Preguntes a les Corts i al Congrés
B. VIDALCompromís ha exigit, a través d'un comunicat, que la Generalitat “s'implique al cent per cent en la resolució d'un problema que pot generar greus conseqüències per als veïns” i ha anunciat una bateria de preguntes tant a Les Corts com al Congrés dels Diputats.
Per altra banda Los Verdes d'Oriola han anunciat que aquesta mateixa setmana es reuniran amb responsables de Medi Ambient de la Generalitat i amb el mateix conseller per tal de tractar la situació de l'abocador.