Medi ambient

MEDI AMBIENT

Inspectors del govern visitaran la fàbrica Burés aquest mes per la pudor

Vilablareix centralitza les queixes i Bescanó denuncia el cas a la Generalitat

L'Agència de Residus no va detectar anomalies en l'empresa a l'abril

Inspectors de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) de la Generalitat visitaran aquest mes les instal·lacions de l'empresa Burés Profesional SA, de Vilablareix, que ha rebut queixes de tres ajuntaments del Gironès –Bescanó, Aiguaviva i del mateix Vilablareix– per la pudor que provoca. A l'abril, l'ARC va fer una primera inspecció a la fàbrica Burés i no va detectar cap irregularitat en el funcionament de la planta de gestió de residus.

Fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat del govern han informat que, a banda de Vilablareix, a finals de juliol l'Ajuntament de Bescanó es va queixar de la Burés als serveis territorials, que van trametre la denúncia a la Direcció General de Qualitat Ambiental (DGQA). Si bé la inspecció de l'abril no va detectar cap mal funcionament de la planta, la DGQA sosté que si la propera inspecció conclou el mateix, Vilablareix haurà d'establir noves mesures correctores i de gestió en la llicència municipal que va donar anys enrere a la fàbrica Burés.

De moment, l'Ajuntament de Vilablareix centralitza les queixes del poble i dels municipis veïns. En un llistat municipal, l'Ajuntament de Vilablareix admet que a Bescanó el tuf se sent “des del gener de manera continuada”, segons dades aportades pel consistori bescanoní. La primera queixa documentada a Vilablareix és del 17 de maig del 2012.

L'alcalde de Vilablareix, David Mascort (ERC), i personal de l'àrea de Medi Ambient acompanyaran els inspectors de l'ARC en la visita que faran d'aquí a unes setmanes a la Burés, que és al puig de Sant Roc.

Roba “impregnada”

En el recompte de laments recollits per l'Ajuntament de Vilablareix, les queixes van sovintejar al juny. La majoria provenen del nucli de Montfullà, a Bescanó, a tocar de Salt. “Les pudors s'intensifiquen a l'hora de dinar i sopar durant tota la setmana. Han de tancar-se a casa, la roba s'impregna de la pudor”, es descriu en una queixa d'un veí de Montfullà del 23 de juliol.

LES DATES

19.06.12
és la
data de la reunió de l'alcalde de Vilablareix, David Mascort (ERC), amb el gerent de la fàbrica de fertilitzants.
17.05.12
és la
data de la primera queixa que consta en un llistat de l'Ajuntament de Vilablareix per la pudor de la Burés.

Sis processos per evitar la pudor

La Direcció General Qualitat Ambiental (DGQA) de la Generalitat informa que, tenint en compte la llicència municipal, l'activitat de la instal·lació de gestió de residus de Vilablareix no hauria de provocar pudors. I com que són emissions difuses, la DGQA assenyala que l'única manera d'evitar les males olors és fer una bona gestió de la planta –fa referència al procés biològic i químic “sense incidències”– o bé aplicar les mesures correctores que té imposades per la llicència.

Dues d'aquestes mesures són la “previsió de tapar la bassa de recepció de fangs” i la reducció de l'acumulació de materials, “treballant amb estocs mínims”. Fa quinze dies l'Ajuntament de Vilablareix va exposar que no havia donat la llicència d'activitats fins que no havia rebut el vistiplau del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.