Medi ambient

Medi ambient

Primer vaixell amb fusta cremada de l'Empordà cap a Itàlia per fer biomassa

El vaixell es va carregar ahir a Palamós amb 4.000 tones de fusta triturada, 1.500 de les quals provenen dels boscos cremats a l'estiu a la comarca

Quatre mil tones de fusta triturada, entre les quals unes 1.500 provinents dels boscos cremats l'estiu passat a l'Alt Empordà, van ser carregades ahir al port de Palamós en un vaixell que sortia aquesta nit passada cap a Sardenya per generar biomassa. L'empresa Enerfust XXI, de Cassà de la Selva, nolieja sis vegades a l'any un carregament semblant cap a Sardenya, però és la primera que s'hi afegeix fusta provinent de boscos cremats (en alguna ocasió també s'havia recollit i expedit fusta procedent de boscos afectats per les nevades).

Petició dels ajuntaments

Des d'Enerfust XXI, Melcior Soler explica que els ajuntaments de l'àrea afectada pels incendis es van posar en contacte amb l'empresa per demanar la seva col·laboració per retirar aquesta fusta, i a partir d'aquí l'empresa va tractar directament amb els propietaris forestals per avaluar el preu al qual s'havia de remunerar la fusta.

Segons Melcior Soler, la fusta cremada s'utilitza com qualsevol altra per fer biomassa i el seu valor per al propietari forestal no és necessàriament inferior al de la fusta habitual, perquè els factors que són més determinants per al preu són paràmetres com ara les dificultats d'accés als terrenys i d'extracció de la fusta. Per aquests mateixos motius, aquest primer lot de fusta cremada prové essencialment del municipi de Llers. Es tracta essencialment de fusta de pi, l'espècie que més ha cremat, perquè els boscos d'alzina han resistit millor el pas del foc. En els carregaments habituals de fusta triturada amb destinació a Sardenya, però, també hi ha el plàtan i l'eucaliptus.

L'empresa Enerfust XXI es mostra disposada a continuar extraient fusta cremada per als pròxims carregaments si els ajuntaments ho demanen. Amb tot, Melcior Soler explica que s'haurà de deixar assecar més la fusta perquè s'han trobat que la que han recollit, tot i ser cremada, no era tan seca com esperaven perquè el foc va passar-hi molt ràpidament.

LA XIFRA

1.500
tones
de fusta dels boscos cremats de l'Empordà s'han afegit per primer cop al carregament cap a Sardenya.

Electricitat per a Sardenya

A Sardenya, la biomassa generada amb la fusta dels boscos gironins alimentarà una central elèctrica. Melcior Soler, que des de l'empresa Enerfust XXI promou precisament la implantació d'una planta de biomassa a Cassà de la Selva, diu que és una llàstima que tota la fusta s'hagi d'exportar perquè no hi ha la possibilitat d'usar-la com a biomassa aquí. “A Italià això és possible perquè existeixen primes que impulsen les energies renovables i les estelles i la biomassa són una font d'energia renovable com l'energia eòlica o solar”, explica Soler. Mentre aquesta fusta no sigui directament utilitzable aquí, els vaixells que sis vegades a l'any vénen a carregar a Palamós per a aquesta empresa cassanenca arriben buits i s'omplen amb fusta recollida a les comarques de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.