La brossa del Baix Empordà s'haurà d'abocar a Lloret
L'Agència de Residus de Catalunya ultima el canvi per rendibilitzar l'obertura del dipòsit nou de la Selva, l'1 d'abril
L'activitat a Solius minvarà i els municipis no saben quant pagaran per tona
L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) vol que els municipis del Baix Empordà duguin 40.000 tones de residus l'any vinent al Centre de Tractament de Residus Municipals (CTRM) de Lloret de Mar, que, sumades a 13.000 tones més provinents del Gironès, farien rendible l'estrena de la infraestructura i el dipòsit annex.
El director de l'ens de la Generalitat, Josep Maria Tost, va fer ahir pública una planificació que ja coneixen els consistoris, però encara no va revelar les tarifes que hauran de pagar els municipis per cada tona de residus que entri a l'abocador.
En una jornada del Cercle d'Infraestructures i les cambres de Palamós i Sant Feliu, Tost va apostar “per ajustar els guanys privats” dels gestors dels abocadors i tendir a uns preus d'entre 55 i 60 euros per tona en els pròxims anys. Malgrat això, el conseller comarcal de Medi Ambient i regidor de Palafrugell, Xavier Rangel, va recordar que ara mateix la població paga entre 140 i 155 euros per tona, una factura que implica el 10% del pressupost municipal. L'edil va argumentar que és injust que la tarifa sigui igual per a les poblacions on es reciclen un 45% dels residus que per a aquelles on, per exemple, només un 18% de les deixalles acaben als contenidors de reciclatge.
El regidor de Serveis de Begur, Joan Loureiro, va coincidir en la crítica que els consistoris estan calculant les taxes del 2013 sense saber l'impacte econòmic de passar d'abocar a Solius a haver-ho de fer a Lloret, amb despesa afegida de quilometratge i combustible. Castell-Platja d'Aro ja va aprovar dimecres la previsió d'encarir el rebut un 10%, per si de cas. I el regidor de Medi Ambient de Palamós, Èrik Solés, també ha advertit que l'encariment es notarà a la butxaca del contribuent. De fet, els cinc alcaldes del consorci de Solius, que encapçala el llagosterenc Fermí Santamaria, van demanar que el canvi s'ajornés fins al 2014.
El president de GBI Serveis –l'empresa concessionària de les instal·lacions de Solius i Lloret–, Gustavo Buesa, va argumentar que el volum de residus que preveuen entrar a la planta de triatge de la Selva ha caigut un 22,1% des del 2006, per l'efecte de la crisi i la frenada del consum. Per això la davallada de la producció de residus implica redefinir el model i generar “més massa crítica per aconseguir preus competitius”.
Novetats a la vista
Tost va anunciar que la intenció de l'ARC era fer efectiu el canvi l'1 de gener, però les negociacions han acabat fent endarrerir el termini un trimestre. “Estem tancant els nous preus i en les pròximes tres setmanes els tindrem a punt”, va dir. El Departament de Territori i Sostenibilitat també planeja mesures de “fiscalitat verda” per gravar amb un cànon de 12,40 euros cada tona abocada de residus municipals.
Per optimitzar el sistema actual i evitar que camions mig buits hagin de fer el recorregut fins a Lloret, Tost va anunciar una inversió de 600.000 euros per a la planta de transferència comarcal de Forallac, que centralitzarà la recepció de la recollida selectiva.
LA XIFRA
LA DATA
Dotzena jornada del Cercle d'Infraestructures
El debat sobre la gestió dels residus a la Costa Brava l'organitzava el Cercle d'Infraestructures per mostrar l'escenari a la demarcació i a les zones turístiques, on la generació de residus es dobla a l'estiu.
Solius no pot créixer més per la protecció del massís de l'Ardenya
Tost va argumentar que el dipòsit de residus de Solius “té els dies comptats” pel fet que està envoltat pel paratge natural del PEIN del massís de l'Ardenya i Cadiretes. Això fa que la Generalitat no es plantegi autoritzar cap ampliació “més enllà del vas” que s'està acabant d'omplir. Independentment de l'abocador, la continuïtat de la planta de compostatge de Can Duran està garantida per a la recepció de la brossa orgànica del Baix Empordà.
El Consorci de la Costa Brava avalua el cost de suplir l'ACA
El president del Consorci de la Costa Brava, Carles Pàramo, va dir que han confiat a tres interventors municipals –els de Lloret, Calonge i Roses– l'anàlisi de la capacitat financera de l'ens per recuperar competències del cicle de l'aigua que la “situació de fallida de l'ACA” imposa que es prestin des del consorci. L'anunciada conversió en entitat local de l'aigua (ELA) els farà assumir la gestió del sanejament. La inversió, però, dependrà de la Generalitat.
Notícies de ...
- Begur
- Castell-Platja d'Aro
- Lloret de Mar
- Palafrugell
- Forallac
- Palamós
- Sant Feliu de Guíxols
- Vall-llobrega
- Regencós
- Palau-sator
- Colomers
- Verges
- Santa Cristina d'Aro
- Llagostera
- La Bisbal d'Empordà
- Calonge i Sant Antoni
- Mont-ras
- Torrent
- Pals
- Torroella de Montgrí i l'Estartit
- Ullà
- Garrigoles
- Ultramort
- Jafre
- La Pera
- Gualta
- Ullastret
- La Tallada d'Empordà
- Albons
- Vilopriu
- Parlavà
- Rupià
- Fontanilles
- Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura
- Corçà
- Foixà
- Serra de Daró